Локшина, баян і палець

Локшина, баян і палець

18 Листопада 2014
13949
18 Листопада 2014
11:01

Локшина, баян і палець

13949
Як другорядні речі повертають нас до головного
Локшина, баян і палець
Локшина, баян і палець

На небі, певно, тільки й розмов, що про палець Скрипіна. «Та припиніть, скільки вже можна про палець!» - кажуть одні. «Справді, досить уже про палець», - погоджуються інші.

 

Принаймні, на землі десь так і є. На Львівському медіафорумі розвесела компанія «Громадського телебачення» опинилась у центрі уваги, затьмаривши своїх колишніх колег - новоявлених політиків, збуривши чимало дискусій, загравши на баяні, поговоривши про вічну тему «на букву П» і зірвавши море оплесків.

 

Хоча я б на їхньому місці з цього приводу не надто тішився.

 

Взимку умовна майданівська спільнота - найактивніший відсоток, безпосередньо залучений до протестів і готовий до змін у країні - згуртувалася навколо «Громадського» як одного зі своїх головних комунікаторів. Довіра до революційного стрім-тіві була такою беззастережною, що навіть пара проектів Банкової спромоглася розкрутитися, мімікрувавши під щось на кшталт «Громадського».

 

Майдан не міг тривати вічно. Всенародні улюбленці відмахувалися від запитання: «Що ви будете робити, коли нічого буде стрімити?». Обіцяли тематичні програми, спецпроекти, документалістику, розслідування й водночас наперед погоджуючись з утратою аудиторії. Дещо з обіцяного справді вийшло, й вийшло вельми пристойно. Та всі досягнення блякнуть на тлі скандалів, бурлеску й травестії. Слово «медіасрач» міцно асоціюється з людьми, які, презентуючи свій проект, обіцяли дотримуватися небачених в Україні високих стандартів.

 

Роман Скрипін, говорячи на медіафорумі про етику, попри суворі заперечення Андрія Куликова, раз у раз повертався до свого показаного Володимиру Олійнику пальця. Що підштовхує до думки, що Роман не лише любить себе загалом і кожен свій палець зокрема, а й що, крім пальця, Романові особливо немає про що розповісти.

 

Перепалка Данила Яневського з росіянкою привернула більше уваги за фільм «Контакт» (за переглядами на YouTube, щоправда, трохи йому поступається). Богдана Кутєпова частіше просять заграти на баяні, ніж розповісти, що він бачив у Донецьку (і він охоче грає). Це означає, що «Громадське» розійшлося зі своїм відсотком, що змінює країну. На зміну йому прийшли любителі попкорну.

 

Сам відсоток нікуди не дівся - він воює, допомагає фронту, заробляє на допомогу фронту, намагається продовжувати майданівські справи на місцях. Щоб утримати його, «Громадське» мало би стати волонтер-тіві. Натомість «громадським» для цієї громади (це тлумачення Зураб Аласанія, напевне, взяв у поважних західних експертів, мовляв, громадське у громади, а суспільне в суспільства) залишається фейсбук.

 

Людям name="__DdeLink__57_1843687348">in re не потрібне телебурмотіння й телеблимання як спосіб проведення дозвілля. На дозвіллі вони сплять. Споживання медіа для них - переважно неприємна необхідність. Вони мають повсякденну потребу в адекватній, старанно відфільтрованій та належним чином запакованій інформації, чіткому прозорому аналізі подій та, можливо, думках-дороговказах деяких людей, яким є що сказати.

 

В Україні немає медіа, які могли би повністю задовольнити цю потребу. Це і є головна незаповнена ніша українського медіапростору.

 

Мейнстримові медіа ніколи її не заповнять. Вона антикомерційна; ця аудиторія не тільки не дасть грошей, вона ще й попросить докинути, щоб усе-таки викупити той клятий тепловізор. У цій ніші можна працювати лише на волонтерських засадах.

 

Щоб виконувати місію служіння відсотку, який захищає і змінює країну, не обов'язково їхати в околиці війни (сучасним медіасуржиком це називається «в АТО») та ризикувати життям - є також маса кабінетної, редакційної роботи. Купа ще не розкритих і не розказаних історій, безліч нерозвінчаних фейків і нерозкритих таємниць.

 

Взяти на себе цю місію значить відмовитися від потурання своєму марнославству. Це виключає танці з ведмедями перед тією - безперечно, більшою, - частиною аудиторії, якій піднабридла війна і яка шукає скандалу та кумедії в нижній білизні улюблених телеведучих.

 

Це значить зачохлити баян, заховати палець, втягнути занадто гострий язик, побачити, як розходяться розчаровані любителі попкорну та медіасрачу, й узятися за роботу.

 

А стандарти - це лише принципи правильного пакування інформації, щоб вона доходила до споживача свіжою, повною, цілою й неушкодженою. Дискусія про стандарти, звичайно, не зашкодить, але відповісти може лише на запитання «як». Головні ж запитання - «навіщо» і «для кого».

 

Фото - YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13949
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
юля
3438 дн. тому
мені цікаво, автор досить чітко сформулював образ глядача "громадського" і вказав на "істинні" потреби глядача...такі чіткі формулювання - це тільки особисті переконання та враження автора, чи є якесь грунтовне соціологічне дослідження цієї ж аудиторії, і потреб аудиторії взагалі???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду