На Дніпропетровщині журналістам забороняли зйомку військового побуту без письмової акредитації

На Дніпропетровщині журналістам забороняли зйомку військового побуту без письмової акредитації

10 Листопада 2014
2994
10 Листопада 2014
17:43

На Дніпропетровщині журналістам забороняли зйомку військового побуту без письмової акредитації

2994
На Дніпропетровщині журналістам забороняли зйомку військового побуту без письмової акредитації
На Дніпропетровщині журналістам забороняли зйомку військового побуту без письмової акредитації

6 листопада дніпропетровським знімальним групам 11-го каналу та «Надзвичайних новин» каналу ICTV забороняли проводити зйомку у військовій частині у смт Черкаське (Дніпропетровська обл.). Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на журналіста 11-го каналу Олександра Курбатова.

 

За його словами, представник регіонального прес-центру Міноборони вимагав у журналістів попередньої письмової акредитації. А перебуваючи в частині, журналісти бачили, що іншим їхнім колегам дозволили зйомку.

 

«Нам повідомили, що військова частина проводить «День відкритих дверей» у зв'язку з поверненням частини складу із зони АТО. Ми вирішили приїхати трохи раніше, щоби зняти, в яких умовах живуть бійці. До нас підійшов представник прес-центру, почав забороняти зйомку, мотивуючи, що ми можемо сприяти ворожій стороні. Хоча ми давно працюємо, і в тому числі із прес-службою Міноборони вже не раз перетиналися, нас мають там знати. Казав, що ми не маємо права знімати без попередньої письмової акредитації. При цьому наші колеги з іншого каналу безперешкодно знімали», - повідомив Олександр Курбатов.

 

Його колеги, яким дозволили зйомку, розповіли представнику ІМІ, що спершу працювали на плацу, а вже потім, перебуваючи на території частини, попросили у представників Міноборони знімати й побут у наметах: «Ми подзвонили за день, попросилися приїхати, нам сказали: «Добре, приїжджайте». Ми спершу зняли шикування, а потім попросили познімати і там, де нас іще зацікавило. Оскільки ми вже були на території, нам ніхто не чинив перепон».

 

Журналістка «Надзвичайних новин» ICTV Інна Лисак у коментарі ІМІ зазначила, що на територію частини вони пройшли через КПП, де в них ніхто не перевіряв документи. «Звичайно, у мене не було акредитації, але коли я туди заходила, у мене ніхто не спитав: хто ви, що ви, - розповіла Інна Лисак. - Їх не турбувало, що ми покажемо, в яких умовах живуть бійці, а їх турбувало, як командир потім сказав, що по ньому можуть проводити розслідування, на яких підставах тут перебувають журналісти».

 

Журналістка також повідомила, що командир відмовився давати коментарі без письмового дозволу Міноборони: «Він сказав: «Я забороняю вам знімати, я забороняю вам знімати себе, бо я можу тільки давати коментарі, коли ви отримаєте письмовий дозвіл від Міноборони». Його не хвилювало, що ці не дуже гарні кадри потраплять на телебачення, а другої сторони не буде».

 

Як повідомили журналісти, представник прес-центру мав на меті передивитися все відзняте ними відео, проте до цього не дійшло.

 

Минулого тижня Олександр Курбатов випустив перший сюжет про умови, в яких живуть «кіборги», котрі повернулися із Донецького аеропорту.

 

Нагадаємо, раніше журналісти неодноразово нарікали на обмеження під час зйомок у зоні АТО та в розташуванні військових.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - 24.cv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2994
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду