Роман Черемський майже три місяці в полоні ЛНР. Рідним не вдається домогтися звільнення полонених журналістів

Роман Черемський майже три місяці в полоні ЛНР. Рідним не вдається домогтися звільнення полонених журналістів

10 Листопада 2014
5968
10 Листопада 2014
15:49

Роман Черемський майже три місяці в полоні ЛНР. Рідним не вдається домогтися звільнення полонених журналістів

5968
Роман Черемський майже три місяці в полоні ЛНР. Рідним не вдається домогтися звільнення полонених журналістів
Роман Черемський майже три місяці в полоні ЛНР. Рідним не вдається домогтися звільнення полонених журналістів

Майже три місяці у полоні на Донбасі перебуває харківський журналіст Роман Черемський. Попри численні звернення рідних та друзів до правоохоронних органів, досі жодних кроків для звільнення журналіста не зроблено. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

У середині серпня Роман Черемський поїхав у зону АТО, де його з колегою - правозахисником Валерієм Макеєвим затримали «ополченці» та тримали в приміщенні Військової комендатури м. Ровеньки за підозрою у шпигунстві.

 

«За останньою інформацією, яку ми отримали від волонтерів, Роман перебуває в Луганську в так званому Міністерстві оборони ЛНР. Тиждень тому нам повідомили, що він живий, а більше жодних відомостей не можемо добитися: в яких він умовах, що потрібно - нічого», - зазначає брат Романа Костянтин Черемський.

 

Він каже: незважаючи на заяви Президента України Петра Порошенка, який запевняв, що буде зроблено все для звільнення журналістів, Романа навіть не включили у список обміну полоненими.

 

«Ми зверталися в усі правоохоронні інстанції, але жодних результатів немає. Журналістів не так багато в полоні, але чомусь ніхто не може вплинути на ситуацію», - коментує брат полоненого журналіста.

 

Журналіст-фрілансер із Харкова Світлана Довбня також активно допомагає рідним Романа Черемського, які намагаються домогтися його звільнення. «Роман був моїм викладачем на курсах журналістики, хотілося б, аби така талановита людина була на волі. А вже ось три місяці, як він залишається в полоні. Я допомагаю, чим можу, але, на жаль, нічого домогтися не вдається», - зазначає вона.

 

Роман Черемський є журналістом харківського часопису «Український простір», але також працював як фрілансер.

 

Національна спілка журналістів України висловлює занепокоєння з приводу бездіяльності влади та правоохоронних органів у справі звільнення полонених журналістів. В полоні ополченців перебувають четверо журналістів, які потрапили туди ще влітку: Євген Шляхтін (співробітник відділу внутрішньої політики та інформації міськради міста Стаханова Луганської області, зник 31 липня з робочого місця), Євген Тимофєєв (журналіст стахановського видання «Футбольний огляд», зник 31 липня), Сергій Сакадинський (головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0», з яким немає зв'язку із 28 липня) та Роман Черемський.

 

Нагадаємо, що Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка закликали українську владу та правоохоронні органи докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів. Також відповідне звернення поширювалося серед міжнародних медійних та правозахисних організацій.

 

Відтоді із сімох полонених журналістів було звільнено троє.

 

«На жаль, ми бачимо, що на словах влада декларує наміри звільнити наших колег, а на ділі не доводить справу до кінця. Вважаємо неприпустимим ситуацію, що журналісти вже кілька місяців перебувають у полоні та зазнають знущань. Закликаємо правоохоронні органи та відповідні владні структури звернути увагу на долю наших колег та зробити все, аби вони були звільнені з полону», - коментує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5968
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду