У жовтні вперше за сім місяців журналісти не потрапляли в полон – ІМІ

У жовтні вперше за сім місяців журналісти не потрапляли в полон – ІМІ

7 Листопада 2014
3175
7 Листопада 2014
16:27

У жовтні вперше за сім місяців журналісти не потрапляли в полон – ІМІ

3175
У жовтні вперше за сім місяців журналісти не потрапляли в полон – ІМІ
У жовтні вперше за сім місяців журналісти не потрапляли в полон – ІМІ

Основними порушеннями свободи слова у жовтні 2014 року стали напади на журналістів. Інститут масової інформації зафіксував 11 випадків нападів, при чому лише два з них були безпосередньо пов'язані із парламентськими виборами.

 

У жовтні ІМІ також зафіксував 17 випадків, коли журналістам перешкоджали виконувати професійну діяльність, тоді як у вересні таких випадків не було зафіксовано взагалі.

 

Такими є дані щомісячного дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

 

За даними ІМІ, 10 випадків перешкоджань журналістської діяльності сталися в день позачергових парламентських виборів, 26 жовтня. Найбільшу кількість таких порушень ІМІ зафіксував у Херсоні (3), Одесі (2) та на Дніпропетровщині (2). Серед них - недопуск на засідання комісій, на спецдільницю, відмова в реєстрації, вимоги довіреної особи припинити трансляцію голосування та заборона знімати на планшет.

 

Вперше за сім місяців ІМІ не зафіксував жодного випадку викрадення та незаконного утримання журналістів. Проте в полоні терористів на сході України досі залишаються четверо журналістів, які потрапили туди ще у липні та серпні: Сергій Сакадинський, Євген Шляхтин, Євген Тимофєєв та Роман Черемський.

 

Крім того, в жовтні сталося 9 кібер-злочинів, чотири з яких була пов'язані з парламентськими виборами. Наприклад, головред сайту «Преступности.НЕТ» Анатолій Чубаченко зазначив, що їхній сайт з року в рік перед виборами піддається найпотужнішим DDoS-атакам. А «Житомир.info» пов'язує DDoS-атаку напередодні «дня тиші» з парламентськими виборами, зокрема, з відмовою розміщати «чорний піар» проти кандидатів і партій.

 

За словами експертки ІМІ Катерини Дячук, акції протесту і надалі залишаються небезпечним місцем роботи для журналістів в Україні. «З 11 випадків побиттів та нападів на журналістів, більшість пов'язані саме з проведенням акцій у Києві під Адміністрацією Президента та Верховною Радою. Зокрема, 10 жовтня невідомі у камуфляжі розбили камеру знімальній групі програми "Надзвичайні новини" каналу ICTV, а 14 жовтня оператору каналу "112 Україна" випустили в очі струмінь газу під час сутичок біля Верховної Ради. Цього ж дня під час висвітлення сутичок біля ВР постраждав фотокореспондент Reuters, якому невідомі розсікли голову», - розповіла пані Дячук.

 

Всього з початку 2014 року ІМІ зафіксував 7 випадків убивств журналістів, 74 викрадення або незаконні утримання, 281 випадок побиття та нападів на журналістів, 137 фактів перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 130 випадків цензури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3175
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
3453 дн. тому
Это действительно радует))
Оля
3455 дн. тому
и это уже радует!гляди скоро вообще все закончится....мирного неба всем над головой;)
Николай
3456 дн. тому
ну хоть в чем то "настае покращення" и где-то перемирие...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду