Феномен Зеленського: як ЗМІ роблять політиків із нічого

18 Липня 2018
2601
18 Липня 2018
13:17

Феномен Зеленського: як ЗМІ роблять політиків із нічого

2601
Феномен Зеленського: як ЗМІ роблять політиків із нічого

Чимало ЗМІ, аналізуючи (іноді замість цього слова так і хочеться вжити слово «гадаючи») перспективи майбутніх президентських та парламентських виборів, до переліку найпотужніших кандидатів або лідерів прохідних партій включають Володимира Зеленського. І цей факт промовисто каже про стан і хвороби чималої частини медіаспільноти. Про те, що визначальні, доленосні події в житті країни чимало ЗМІ схильні змальовувати, мов шоу – й саме так до них ставитися.

Звідки взагалі в цьому переліку взявся Зеленський? Ну, по-перше, він зареєстрував політичну партію «Слуга народу». І, по-друге, його до цього переліку включили  соціологи, проводячи чергові опитування на чиїсь замовлення.

Ото, власне, й усе: ніяких заяв стосовно того, що він має брати участь хоч у якихось виборах, сам Зеленський не робив, ніяких натяків на свою ймовірну участь не давав.   

Мова зовсім не про те, що Володимир Зеленський – шоумен, і навіть не про якість його шоуменства. Зрештою, президентом може стати будь-хто за освітою та основним фахом – то чому це не міг би бути діяч шоу-бізнесу? Принаймні, не «міцний господарник» - і це вже добре. Мова навіть не про те, що в самий розпал російської агресії Володимир Зеленський висміював українську владу перед переважно російською аудиторією.

Мова про інше. Так, Зеленський та його «Квартал-95» пародіюють чинних політиків – подеколи дотепно, подеколи поверхово, подеколи стереотипно, причому іноді розкручуючи стереотипи вельми сумнівного походження. Подеколи  пародіюють не зміст, а форму, не вчинки політиків, а якісь їхні типові жести та інтонації, мовні штампи та інші індивідуальні особливості, які самі по собі не є ані добрими, ані поганими – от просто індивідуальні. Хоч би хто був при владі, а завжди знайдеться, як і за що його пародіювати – як, власне, й будь-яку людину взагалі. Точніше, навіть шаржувати.

У будь-якому разі, шоумен нібито має певний стосунок до політики, перебуває десь поруч із нею.

Але спробуйте пригадати власні заяви Зеленського на політичну тематику: якою він хотів би бачити Україну, як цього досягнути. Може, я щось важливе проґавив, але не пригадується нічого – геть нічого, зовсім нічого.

Ба більше: запустіть у гуглі «Партія Слуга народу». Ви не знайдете анічогісінько про діяльність цієї партії. Жодних найменших ознак такої діяльності. Навіть партійного сайту не знайдете. Натомість знайдете от що: партія «Слуга народу» - «поки це не політичний проект, а швидше, юридичний нюанс». За словами самого Зеленського, єдиною метою реєстрації партії було прагнення запобігти реєстрації партії під такою ж назвою «пройдисвітами», які хотіли в такий спосіб набрати популярність за рахунок «Кварталу». Іншими словами, стати іміджевими паразитами.

Тобто, те саме одним реченням: Володимир Зеленський та його колеги зареєстрували партію «Слуга народу» виключно з єдиною метою – щоби ніхто інший цього не зробив; запатентували в такий спосіб свою назву, свій бренд, убезпечили його від чужих зловживань. Принаймні так це виглядає з заяв Зеленського, і підстав сумніватися в цьому наразі немає.

А як же соціологи? Пані Ірина Бекешкіна у приватній розмові пояснила: це є досить поширеною практикою – включати до подібних опитувань просто популярних, знаних людей. Просто щоби виявити суспільні настрої. Ба більше: подеколи до таких опитувань узагалі включають вигаданих персон із вигаданими іменами та прізвищами – з тією самою метою. Тож соціологічні опитування аж ніяк не є підставою ставитися до кожного їхнього фігуранта як до реального потенційного учасника майбутніх виборів.

Привертає увагу ще одна річ: в матеріалах багатьох ЗМІ Зеленського ставлять поруч зі Святославом Вакарчуком, проводять між ними паралелі. Мовляв, обидва є діячами шоу-бізнесу. Але річ у тім, що громадянська позиція Вакарчука є широко відомою, бо він її неодноразово виголошував. Широко відомими є його переконання, його уявлення про мету, до якої треба прагнути. На відміну від Зеленського.

Тож от вам найперша вада – поверховість. Схильність до оперування лейблами, ярликами, у даному разі належністю обох персонажів до шоу-бізнесу.

«Слуга народу» - й досі дуже поширений мовний штамп. От тільки штамп цей – сталінський, тож назва партії Зеленського так або інакше відсилає до сталінських часів та категорій тих часів.

Так, у вислові «слуга народу» є певна частка чи то жарту, чи то образності. Але от саме частка, лише частка; чимало людей сприймають її цілковито серйозно. У демократичних країнах політик – це найманий суспільством функціонер, менеджер. Розглядати стосунки влади й суспільства в категоріях «хазяїн» та «слуга» є характерним для феодальної доби, для доби підданців, а не громадян. І виходить, що чимало українців усе ще мислять саме такими категоріями. І, до речі, а чи в українських ЗМІ фраза «слуги народу» зустрічається так уже рідко? Це – не перебільшення: ця фраза справді завдає певну систему понятійних координат.  

Значний показник тих, хто міг би проголосувати за Зеленського, цілком може свідчити: чимало українців готові проголосувати «по приколу», «заради жарту». А чи, принаймні, схильні саме так відповідати на запитання соціологів.

Потенційні виборці Зеленського засвідчили: в Україні досить великою є кількість людей, які не розрізняють політичну популярність і просто популярність і ладні проголосувати за будь-яку розкручену особу.

Кількість тих, хто міг би проголосувати за Зеленського, доводить: в Україні для багатьох людей у їхній електоральній поведінці є цілком достатнім, щоби кандидати лаяли владу або насміхалися з неї. Цілком достатнім є, щоби кандидат просто заявляв: «Усі вони – гади». У значної кількості громадян політик може здобути підтримку на самому лише негативі, без жодної позитивної навіть не програми, а просто взагалі без жодної позитивної складової своєї політичної риторики. «Геть, ганьба!» - й того буде досить. І, треба сказати, чимало політиків цією особливістю реально користуються. (І, до речі, а чи деякі ЗМІ – хіба ж ні?)

Хай би як оцінювати результати соціологічних досліджень, а так або інакше вони кажуть саме про це. Й саме про це, напевне, й мали би повести мову наші ЗМІ стосовно Володимира Зеленського як кандидата. Запросивши, звісно ж, соціологів як експертів – щоб вони не лише видали на-гора цифри й відсотки, а й пояснили, що ті цифри означають. Принаймні, так мало би бути станом на сьогодні, за наявної на сьогодні інформації.

Натомість ЗМІ ведуть мову про лідера «Кварталу» як про цілком реального кандидата. Чим і змушують пригадати вислів якогось музичного продюсера 1990-х років: мовляв, зробити зірку можна з кого завгодно, кого завгодно можна розкрутити. Сьогодні чимало наших ЗМІ виступають саме в ролі таких продюсерів, розкручуючи політичну зірку з Володимира Зеленського. Їхня реакція на включення його кандидатури до соціологічних опитувань виявилася неадекватною. Зовсім не такою, якою мала би бути.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду