ЧС-2018: хто програв від трансляції футболу на «Інтері»

20 Червня 2018
2789
20 Червня 2018
19:29

ЧС-2018: хто програв від трансляції футболу на «Інтері»

2789
ЧС-2018: хто програв від трансляції футболу на «Інтері»

На початку Чемпіонату світу з футболу спіймав себе на думці, що геть не пам’ятаю, хто є чинним чемпіоном. Ба, більше – не пам’ятаю навіть, хто грав у фіналі! І це я, який з дитинства не пропускав жодного футбольного чемпіонату. Наприклад, перший мій досвід знайомства з великим футбольним святом припадає на ЧС-1970 у Мексиці та відкарбувався у пам’яті шедевральним голом бразильця Рівеліно зі штрафного у ворота Чехословаччини, коли Жаірзіньо став у «стінку» та під час удару підстрибнув, а м’яч пролетів через цю шпарину та забився у сітці.

Але влітку 2014-го було зовсім не до футболу. Від слова «зовсім». А потім я мобілізувався та відслужив майже 2 року у ЗСУ. Багато чого бачив, хоронив побратимів… І ось черговий чемпіонат світу, який, на жаль, відбувається у країні-агресорі. Так, я не розумію тих українців, хто придбав квитки та поїхав у Росію на футбол. Адже з огляду на сучасну історію взаємовідносин з путінським режимом це не дуже розумний крок.

Але, з іншого боку, я не розумію і фейсбучні волання певного прошарку патріотів з категоричною вимогою не дивитися цей чемпіонат по телебаченню. А, власне, чому? Ми цим зробимо гірше Росії? Чи, може, якимось чином зганьбиться пам’ять загиблих в рашистсько-українській війні? Чи, може, Путін визволить наших полонених, у тому числі й колег-журналістів? Ні. Нічого цього не станеться. І всі це прекрасно розуміють. Тому така позиція дуже влучно характеризується російським виразом: «На зло маме уши отморожу».

І ще. Прочитав уважно пояснення керівника Суспільного Зураба Аласанії, чому саме та в який спосіб право на трансляцію ЧС-2018 опинилося в «Інтера». «Суспільне ігнорує не ЧС з футболу, Суспільне ігнорує будь які події, що відбуваються і відбуватимуться в країні-агресорі – доти, допоки вона такою залишається», - переконує читачів та глядачів на своїй сторінці у ФБ пан Зураб. Так, це – позиція. Я її поважаю. Але зовсім не погоджуюся. І саме в конкретному випадку, пов’язаному з відмовою НСТУ від трансляції, чим оперативно скористався всюдисущий «Інтер».

Можна багато чого розповідати у Фейсбуці чи деінде про інформаційну зброю країни-агресора, яка намагатиметься використовувати ЧС-2018 на свою користь. Але як фахівець з інформаційно-психологічних операцій можу зауважити, що є ситуації, коли не можна просто так віддавати ворогу поле бою, навіть якщо в нього є чуттєва перевага. Уявіть собі ситуацію, коли на полі бою ворог розпочинає маневри, а ми, такі розумні й войовничі, натомість чимось відповісти забурюємося під землю та звідти показуємо ворогу дулі і при цьому пишаємося своєю патріотичною позицією, яку я б радше назвав страусиною.

Адже йдеться виключно про трансляцію матчів, де одну з головних ролей (окрім саме футболістів) відіграє коментатор. І саме цей фактор мав би стати головним при вирішенні питання про трансляцію чи не трансляцію ЧС-2018 тим самим Суспільним. Беріть ініціативу у свої руки, коментуйте не тільки події на полі, а й розказуйте вболівальникам (тільки не грубою пропагандою!) про позицію нашої держави і нашого прямого ворога. Так само можна було б коментувати церемонії відкриття зі всіма її вождистсько-фюрерськими вадами організаторів.

Якщо Суспільне дійсно має за мету підвищувати свій рейтинг, то трансляція футбольного чемпіонату – це саме той випадок, який би допоміг у цьому прагненні. На жаль, маємо те, що маємо. Результат відомий: багато хто з уболівальників дивиться вдома або в переповнених пабах ЧС-2018, який транслює «Інтер». І, до речі, я відкрив для себе Романа Кадеміна як високопрофесійного коментатора. Йому респект.

А чемпіонат дійсно таки цікавий. Матч Португалія-Іспанname="_GoBack">ія – це взагалі було щось фантастичне. Та й нововведення ФІФА вражають: перегляди суддями відеоповторів спірних моментів при не/призначенні пенальті або коли виникає сумнів – перетнув чи ні м’яч лінію воріт. У 2012-му на нашому «Євро» саме українська збірна постраждала від незарахування гола у ворота англійців, коли суддя не помітив, як м’яч перетнув лінію. І після цього прикрого для нас випадку футбольні функціонери взялися до такої реформи.

Тепер кожен сам може спробувати відповісти на питання: хто ж насправді програв від трансляції футболу на «Інтері»? Вболівальники? Росія? «Інтер»?..

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2789
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду