Про ідеологічні конфлікти і розбіжність в оцінці реальних ризиків

8 Березня 2018
6189
8 Березня 2018
19:33

Про ідеологічні конфлікти і розбіжність в оцінці реальних ризиків

Олексій Панич
доктор філософських наук, професор, медіаексперт
6189
Про ідеологічні конфлікти і розбіжність в оцінці реальних ризиків

Основа багатьох (а чи не більшості) ідеологічних конфліктів – розбіжність в оцінці різних реальних ризиків.

Хоча сторони дуже нечасто осягають власний конфлікт саме в таких категоріях. Насамперед тому, що якісь ризики вони бачать дуже опукло, а якісь інші воліють не помічати зовсім.

Наведу два приклади.

1. «Наступ на свободу слова» vs. «Захист інформаційного простору».

1.1. Чи є ризик зловживання обмеженнями свободи слова? Певно, що є. З потенційно дуже прикрими суспільно-політичними наслідками. Сумлінні захисники «свободи слова без обмежень» насамперед цього і бояться.

1.2. Чи є ризик зловживання свободою слова? Певно, що є. З потенційно дуже прикрими суспільно-політичними наслідками. Сумлінні захисники обмежень свободи слова через необхідність боротьби з маніпуляціями, інформаційними диверсіями, ворожою пропагандою за часів війни, тощо, насамперед цього і бояться.

1.3. Яким тут мав би бути перший крок до порозуміння?

Гадаю – для початку визнання обома сторонами, що обидва ризики є реальними. А потім вже їхнє порівняльне зважування і пошук оптимальних шляхів захисту від одного ризику без того, щоб залишитися незахищеними перед другим.

2. «Порохоботство» vs. «Зрадофілія».

2.1. Чи є ризик, що влада зупинить реформи і буде прагнути «заморозити» привілеї найбільших вигодонабувачів теперішньої корупційної «системи обмеженого доступу»? Певно, що є. З потенційно дуже прикрими суспільно-політичними наслідками. Сумлінні критики влади, включно з найзапеклішими з них, насамперед цього і бояться; тому постійно нагнітають градус дискусії, щоб підштовхнути владу до «швидших і рішучіших реформ».

2.2. Чи є ризик, що постійна «чорнуха» в оцінці влади, яка для багатьох (і журналістів, і їхньої аудиторії) в нас вже стала повсякденною нормою, обернеться тим, що на наступних виборах до влади прийдуть радикали та популісти (або проплачені олігархами імітатори тих та інших), порівняно з якими нинішня влада, заднім числом, здаватиметься світочем адекватності? Певно, що є. З потенційно дуже прикрими суспільно-політичними наслідками. Що, власне, вже сталося – або стається – в низки наших західних сусідів. Сумлінні захисники влади від тотальної (повторюю: не від всякої, а саме від тотальної) критики насамперед цього і бояться; тому намагаються знизити градус дискусії, щоб країна, замість «стрибка вперед», не зірвалася у вир хаотичного громадянського протистояння та/чи самозгубних популістських політичних рішень.

2.3. Яким тут мав би бути перший крок до порозуміння?

Отож.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6189
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду