Артхаусний Донбас

4 Березня 2018
1521
4 Березня 2018
12:13

Артхаусний Донбас

1521
Артхаусний Донбас

Зал столичної «Кінопанорами», де відбувалася прем’єра фільму «Посттравматична рапсодія», жанр якого автори визначили як «українська епічна драма», був повний. І навряд чи це пояснювалося безкоштовним входом для всіх бажаючих. Просто такий підхід до організації прем’єрних показів, під час якого відбувається зустріч із творчою групою, стає у нас вже доброю традицією.

Першою такою ластівкою особисто для мене була прем’єра «Кіборгів», а тепер в сторону глядачів злетіла й «Посттравматична рапсодія». Показово те, що обидва фільми об’єднує тема неоголошеної війни на Донбасі за справжню Незалежність України. Обидві прем’єри були тепло прийняті залою та пройшли «на ура!». На цьому спільність між двома картинами закінчується і починаються корінні відмінності, головними з яких є те, що «Кіборги» - це перший патріотичний фільм в стилі «екшн», а «Рапсодія» - це перша вітчизняна «арт-хаусна» стрічка, знята на суто патріотичному матеріалі. Якщо вірити авторам, стрічка була відзнята за рекордні 4 дні!

Перефразовуючи американського президента Франкліна Рузвельта, про  «Посттравматичну рапсодію» можна сказати: це – арт-хаус, але це наш арт-хаус! І все. Кому цей напрямок в кінематографі не подобається, тому дивиться цей фільм не обов’язково, хоча й тут бувають виключення. Адже у фільмі знімалися скандально відомий (саме так автори презентували зі сцени) Ілля Кива, який зіграв батька Махно, а також російський актор Анатолій Пашинін, який наразі воює на Донбасі в складі 8-го батальйону «Аратта» Української Добровольчої Армії (УДА).

Як зазначив автор сценарію та продюсер «Рапсодії» Дмитро Корчинський, Пашинін був єдиним з акторів, хто отримав гонорар за зйомки,- він попросив 120 мм міномет для батальйону та отримав його. В ролі фашистського офіцера російський актор, який захищає Україну від навали «руського миру» на Донбасі, був дуже переконливим.  

До речі, в одному з епізодів у стрічці з’являється ще Надія Савченко. Її поява виглядає кумедно та гротескно. Народний депутат передає «привіт» глядачам з фотографії,- та на все воля автора, який ще не забарився вставити пару шпильок на адресу діючого українського президента.

М’який та своєрідний авторський гумор час від часу підсилює монологи-розмірковування головного героя – бійця батальйону «Донбас» Сашка, який отримав контузію під час виходу з Іловайського котла. І це сприймається аудиторією позитивно, в залі було чутно оплески. Саундтрек «Рапсодії» у виконанні відомого кобзаря Тараса Компаніченка є дуже зворушливим та зшиває картину у єдине ціле. 

«Посттравматична рапсодія» - фільм малобюджетний, проте зборами в прокаті він зможе покрити всі видатки. За великим рахунком перший арт-хаусний млинець на тему війни на сході України не виявився глевким. Хоча думки з цього приводу можуть бути різними. І авторському колективу, який презентує свою роботу, можна тільки порадити не занижувати планку глядацького очікування фразою на кшталт «якщо ви не покинете зали за 15 хвилин після початку, то додивитесь до кінця й отримаєте задоволення».  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1521
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду