Холодний мальдівський душ для Порошенка

Холодний мальдівський душ для Порошенка

1 Березня 2018
2245
1 Березня 2018
11:00

Холодний мальдівський душ для Порошенка

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
2245
Холодний мальдівський душ для Порошенка
Холодний мальдівський душ для Порошенка

Я був трохи в шоці від того, як Президент Петро Порошенко на своїй прес-конференції, що відбулася в середу, відповів на запитання про участь кума Путіна Віктора Медведчука в мінському процесі. Він сказав, що той виявився найефективнішім в обмінній групі, учасником якої він є. Наголосив, що він готовий залучати до цього процесу кого завгодно, аби витягти наших хлопців з полону.

Відомо, що Медведчук відверто ненависна фігура серед великої частини нашого суспільства. Тому подібна відвертість навряд чи додасть Порошенку популярності серед патріотів і любителів зради. Але не схоже було, що він відповідав на це питання помилково. Тримався достатньо твердо й навів залізне обґрунтування: він готовий із ким завгодно співпрацювати, аби витягти з полону наших хлопців. Це може викликати незгоду. Але при тому не можна не зазначити, що Президент має чітку позицію з цього питання і не боїться її озвучувати.

Очікувано його запитували про поїздку на Мальдіви. Він заявив, що перетинав кордон за українським паспортом і згідно з чинним законодавством. Як відомо, раніше ширилася припущення про те, що він вилетів за паспортом на чуже ім’я.

Запитували про Саакашвілі, про Роттердам+, розслідування по вбитому Павлу Шеремету, про олігархів, яких він обіцяв усунути від влади, про антикорупційний суд. Пройшлися по всіх слизьких моментах. Хіба що липецькою фабрикою не поцікавилися.

Зрозуміло, що прес-конференції політиків не ті заходи, де можна дотискувати додатковими запитаннями, якщо відповідь викликає сумнів або журналісту здалося, що політик уникає відповіді на запитання. Тому навряд чи ось просто так у залі можна було перевірити сказане Президентом, якщо відповідь виглядала в чиїхось очах сумнівною. Однак Порошенко впевнено відповідав на запитання.

Оця впевненість — двосічний меч. З одного боку, впевненій людині хочеться вірити. Вона викликає повагу. З іншого боку, якщо потім виявляється якась неправда або неточність у словах, її неодмінно викриють і розчарування буде неабияким. Отож, лишається почекати, чи будуть подальші викриття.

Принагідно зазначу, що перед тим відбувся спільний брифінг голови Верховної Ради Андрія Парубія і глави Кабінету міністрів Володимира Гройсмана. Там не прозвучало жодного запитання, яке можна було б назвати слизьким. Звісно, недовгий брифінг не можна порівнювати з двогодинною прес-конференцією. Але ну хоч би одне питання таке, яке би змусило політиків почуватися незручно. Таких не було.

Після прес-конференції Порошенка в мене виникли питання до колег. Звісно, дуже цікаво почути оцінку глави держави резонансних подій, які викликали гучний відгуку суспільстві. Але не тільки ними живе суспільство.

У нас новий голова Конституційного суду. Що тепер? Чи далі він буде обслуговувати владу, як це було раніше? У нас економіка почала зростати — це закономірність чи випадковість? У нас ухвалили кілька законів, які називають реформаторськими, зокрема, про медичну реформу.

Навколо цих питань вирують пристрасті не менші, ніж навколо того ж Саакашвілі. Про подібні речі майже не запитували. Хіба що про зміну системи виборів, новий склад ЦВК —  оце, здається, й усе.

Я би хотів отримати системні відповіді на ці запитання від глави держави. Але вони не прозвучали з вуст журналістів.

Фото: прес-служба Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2245
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду