Корупція годується жадібністю

11 Лютого 2018
3413
11 Лютого 2018
13:55

Корупція годується жадібністю

В’ячеслав Головченко
Журналіст, засновник Коледжу преси та телебачення (Миколаїв)
3413
Корупція годується жадібністю

Чергова 9-та всеукраїнська конференція журналістів-розслідувачів відмітила нові тенденції. Ні, корупціі в світі, а не тільки в Украіні - не поменшало. До українських медіа рівень довіри трохи піднявся і складає 7.5%, що значно вище за основні державні інститути. По-перше, через підвищення якості матеріалів, які "видає" журналістській цех про корупцію. З'явилось вже 10 регіональних центрів журналіськіх розслідувань як в Миколаєві та Рівно.  Їх продукти - про місцевих "крутеликів", які громадські гроші "тянуть до своєї нори" мають широкий резонанс. Українських розслідувачів жваво запрошують до міжнародних команд транскордонного розшуку поцуплених активів. І все це на фоні військових дій на Сході держави. Нелегке випробування. Правопорушень проти журналістів побільшало. Що робити?

Широко залучати іноземний досвід. Але зрозуміло, що вже професіоналізм в пошуку у відкритих базах молодих українців - вище за деяких досвідчених європейців-журналістів.

Цілком зрозуміло що сьогодні розслідування потребують багато менеджерських зусиль. Коли в останній раз був такий масовий запит на "проблемну журналістику", під час перебудови - ці зусилля координували з партійних комітетів. Іншої преси та телебачення тоді не було. Потім, коли "розбіглись" по національних квартирах - на перші шпальти вийшли питання "державотворення". А корупція, так сталось, наприклад в Украіні, як і в Молдові, стала таким собі "цементом". Вона як не дивно, скріпила відносини і відтворилась у побудованих національних державних апаратах, які були створені в колишніх радянських республіках. Не хочете порахувати всіх кумів у ВРУ, чи ГПУ? Створення силових органів по боротьбі проти корупціі не дасть очікуваного ефекту, бо дуже сильно вкорінено кумовство та інші види конформізму в нашому народі. А до чого журналістика?

Ця суспільна діяльність у протестантському світі, демократичних держав справді виконує роль громадського контролю. Подекуди, й в католицьких державах спрацьовує. Висвітлює пороки. Але вже які вибори в  центральноєвропейських країнах до влади приходять цілком корумповані політики (Чехія, Угорщина, Румунія). Тобто одних фахових антикорупційних журналістів, навіть вкупі з спеціальними службами типу НАБУ - замало! Потрібна горизонтальна співпраця й культурно-філософська дискусія серед представників всіх регіонів держави: чим замінити корупцію? Бо як розповідали під час конференції колеги з Чехії (до виборів президента), скільки б вони не "розгрібали" корупційни історії політиків, якщо земляками толерується це, то вони під час виборів ім це вибачають. Ну зовсім як в Украіні, коли "колеровані" шахраї банально купують голоси виборців...

Журналістиці цього разу знову треба пройти по лезу: не втратити незалежність, та запобігти диктатурі, а при цьому суттєво знизити рівень корупціі. І зробити це не тільки у "Фейсбуці"! Те, що завдання надскладне стало зрозуміло вже під час першого місяцю року. Здається, зараз важливо потроху нарощувати кількість людей, які зайняті в громадськіх проектах на користь суспільству. Навіть, якщо молоді більше довподоби працювати у віртуальній реальності - це не гріх. Утворення команд можливо на військовому, волонтерському досвіді, наприклад, а не тільки з партійних та владних пірамід. Якщо ця парадигма розвитку суспільства - горизонтальна, мережева, запанує можливо чергова революція Украіні буде не до чого. В той час, як журналісти-розслідувачі щось шукають, пишуть, знімають на сусідних вулицях громадські активісти на гроші амеріканців, чи європейців навчаються "розпізнавати" корупційні прояви. А хто заважає налагодити співпрацю?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду