Летальна зброя від США? Не смішіть мої Джевеліни

22 Грудня 2017
1116
22 Грудня 2017
12:19

Летальна зброя від США? Не смішіть мої Джевеліни

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1116
Летальна зброя від США? Не смішіть мої Джевеліни

Ми трохи поспішили радіти з приводу постачання Україні летальної зброї. Себто сам факт таки є. Стаття у The Washington Post авторства Josh Rogin правильно його констатує. Але в ній не чітко розставлені акценти.

Журналіст написав, що вперше після того, як Обама заблокував надання Україні летальної зброї, цей процес було розблоковано. І Україна імпортуватиме снайперську систему Model M107A1. Мовляв, за часів Обами Конгрес США ухвалив Акт підтримки свободи для України, який передбачав постачання летальної зброї Києву, але Обама відмовлявся його втілити в життя.

Я одразу прив'язав цю новину до недавнього схвалення Конгресу військового бюджету США, в якому передбачалося 350 мільйонів допомоги Україні. Мені лише муляло, що в бюджеті це описується як aid, тобто допомога, а де факто виходить sale, тобто продаж.

Однак. Газети радісно передрукували цю новину. Дехто у соціальних мережах навіть коментував, що великий американський брат подарував нам зброї на 41.5 мільйон доларів США.

Однак, пізніше надійшла новина від Reuters, в якій з посиланням на речницю Державного департаменту Хізер Науерт уточнювалося, що в цьому нема нічого нового. Права на продаж такої зброї Україні надавалися американським компаніям і раніше.

А от протитанкові Джевеліни, на які ми так надіємося, ще лежать на столі у Трампа і чекають свого схвалення. Нам лишається сподіватися, що, попри всі свої прихильні зітхання щодо "друга Путіна", Трамп таки не стане блокувати статтю у військовому бюджеті допомоги для України, яку він підписав власноруч.

Тим часом, впливовий сенатор Джон МакКейн випустив заяву, в якій він схвалив постачання Україні летальної зброї. Але при цьому наголосив, що це має бути лише перший крок. Він переконує президента, що має бути ще додатковий продаж, включаючи протитанкову техніку. І що мають бути використані всі 350 мільйонів, виділених в рамках військового бюджету для допомоги Україні захистити її суверенітет і територіальну цілісність.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1116
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду