Україна арештовує опозиціонерів з авторитарних держав

2 Листопада 2017
2377
2 Листопада 2017
21:55

Україна арештовує опозиціонерів з авторитарних держав

Світлана Заліщук
Народний депутат України
2377
Україна арештовує опозиціонерів з авторитарних держав

Просто нема слів!

За останній місяць Україна ризикує отримати імідж держави, яка арештовує та екстрадує відомих опозиціонерів з авторитарних держав-друзів Путіна. І це в той час, як Україна бореться за визволення своїх політичних в'язнів.

Щойно нам з директором Гельсінської спілки суддя відмовила віддати на поруки й залишили під арештом опозиційну казахську журналістку Жанару Ахметову в Шевченківському районному суді, який розгядав клопотання генпрокуратури щодо її екстрадиції.

По-перше, треба сказати, що Жанара втекла до України в березні через політичні переслідування. І відповідно до закону подала документи на надання їй статусу біженки. Їй там шиють 7 років.

По-друге, треба сказати, що Жанара - відома журналістка, за якою полює вічний президент Казахстану Назарбаєв через її статті.

Жанара є членом однієї з найавторитетніших міжнародних організацій із захисту прав журналістів «Репортери без кордонів».

За неї вступилися багато відомих правозахисних організацій.

Аби було зрозуміло, в Казахстані їй виписували штрафи за пости в Фейсбуці. Місцевий аналог СБУшників в Казахстані виписували протокол за 'перехід дороги в недозволеному місці'.

Що робить українська прокуратура і поліція?

Жінку з грубим порушенням її прав затримують 21 жовтня на 18 діб. Її виманили з квартири, виключили світло, дитині вона не встигла нічого не сказати. Це було схоже на викрадення.

Жодна з копій документів, які пані прокурор далі просила долучити до матеріалів справи, не були завірені належним чином, деякі були досить сумнівної якості.

Одним вдома залишається 9-річний син, за яким зараз доглядають журналісти. Деталь, але тим не менше, дитина вчить українську мову й має гарні успіхи.

Суд щодо цієї справи вже двічі переносили через те, що генпрокуратура не дала дозвіл на її доставлення до суду, від СІЗО - це 2 км. Без жодних пояснень!

Більше того, на третій раз генпрокуратура не змогла привести перекдадача, що є їх обов'язком. Аргументація 'ми доклали зусиль, але він спізниться на 3 години на суд'.

Жанара на знак протесту голодує вже сьомий день.

Дуже симвоічно, що якраз сьогодні міжнародний день щодо боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів.

Це вже не перший випадок. Кілька тижнів тому намагалися екстрадувати азербайджанського журналіста-опозиціонера Фікрата Гусейнова, також узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова. Також зараз правозахисники боряться проти екстрадиції Інеси Лабанович, яка втекла з Білорусі й працює в Україні волонтеркою.

Я закликаю Комітет зі свободи слова Вікторія Сюмар та Комітет з прав людини Grygoriy Nemyria запросити відповідні органи й провести слухання щодо цих абсурдних спроб долучитися до клубу держав, які перетворюють опозиціонерів на політичних в'язнів.

Я прошу журналістів та правозахисників, а також депутатів із солідарності прийти на апеляцію!

Оригінал тексту розміщений у Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2377
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Olga
2354 дн. тому
Заліщук - одна з квартирних "антикорупціонерів" із мутними родичами і мутними доходами. Давати їй місце - шкодити ресурсу
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду