Мюллер видав не те, що від нього очікували

31 Жовтня 2017
1441
31 Жовтня 2017
12:49

Мюллер видав не те, що від нього очікували

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1441
Мюллер видав не те, що від нього очікували

Розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера не можна назвати великим пшиком. Адже  він висунув серйозні звинувачення колишньому керівникові виборної кампанії Трампа Полу Манафорту і його колезі Ріку Гейтсу. Вони стосуються шахрайства з грошима, навіть змови проти США. Там наводиться сума у 750 мільйонів доларів, які Манафорт начебто відмивав. З них якийсь десяток він отримав, певне, як процент за відмивання. 

Але, але, але. Згадайте, з чого все починалося. Йшлося про змову Трампа з росіянами щодо втручання тих самих росіян в американські вибори. Саме це питання витало в повітрі півроку від травня, коли Мюллер був призначений на посаду спеціального прокурора. Принагідно нагадаю, що Трамп тоді назвав це полюванням на відьом.

Якщо це і справді так, то відьмою виявився аж ніяк не Трамп. У обвинувальному висновку про нього нема жодного слова, як і про вибори загалом. Мюллер проробив велику роботу, але накопав зовсім не те, що від нього очікували. До речі, там є великий шмат про Україну і його зв’язки за Партією регіонів. Нашим аналітикам є в чому покопатися.

На перший погляд, ситуацію дещо змінює таємний вирок суду три тижні тому, про який також стало відомо вчора. Він стосується радника Трампової виборної кампанії Джорджа Попадопулоса. Він пішов на співпрацю зі слідством і дає покази.

Він справді намагався встановити зв'язки з близькими до Кремля росіянами з метою накопати компромат на Клінтон. Так само, як робив це син Трампа Дональд-молодший, котрий, як відомо, зустрічався з російською адвокаткою Наталією Весельницькою в надії отримати компромат на опонентку Трампа Гіларі Клінтон.

Але увага! Попадопулоса визнали винним у тому, що він брехав агенту ФБР, а не у змові з росіянами. Мабуть, пошук компромату на політичного опонента можна засуджувати з етичної точки зору. Але це не є кримінальним злочином. І в усьому світі цим займаються політики, в тому числі і команда Гіларі Клінтон.

Зокрема, недавно стало відомо, що Демократична партія, яка висувала Клінтон у президенти, причетна до фінансування сканальновідомого досьє на Трампа авторства  колишнього британського розвідника Крістофера Стіла, яке було оприлюднено в січні і яке викликає недовіру навіть у прихильних до Трампа ЗМІ, бо в ньому наявні посилання лише на анонімні джерела в Москві. І нема жодного документу.

Таким чином, ми знову перебуваємо в очікуванні. Відповіді на питання про змову з росіянами ми не отримали.

І як підсумок те, про що вже говорив неодноразово. У США іде своя політична боротьба. Сьогодні вона дуже жорстка. Під час виборів наші ЗМІ з подачі американських мейнстрімівських ЗМІ переконали всіх, що президентом стане Клінтон.

Чи не варто з цього зробити висновки для себе і припинити підігравати тій чи іншій стороні? Тим часом, українські колеги постійно озвучують гасла опонентів Трампа про його імпічмент. Тим часом, попри багато дурниць. Які робить Трамп, підстав для його імпічменту немає.

Як на мене, нам слід зробити крок у бік, вимкнути емоції і спостерігати за американською боротьбою відсторонено. Бо це не наша війна. Нам не варто у неї втручатися. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1441
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду