Якщо в крані немає води...

22 Жовтня 2017
794
22 Жовтня 2017
14:18

Якщо в крані немає води...

794
Якщо в крані немає води...

Картинка з київського життя. Дарницька площа. Величезна пробка. Машини їдуть скрізь, де тільки можуть проїхати — тротуарами, трамвайними коліями, газонами. Хто як зможе й хто куди зможе. Пробка від цього стає зовсім непролазною. Рух зупиняється зовсім. Стоять і трамваї.

У салоні трамвая — всезагальна розмова: «А Порошенко обіцяв нове життя! А всі їздять, як хочуть, порядку як не було, так і немає. То де ж воно, те нове життя?» Пасажири майже одностайні: хто винен у тому, що водії поводяться по-хамськи та зневажають і одне одного, й пасажирів, і пішоходів? - Звісно ж Порошенко винен. От якби Саакашвілі! От якби Юля! От якби Ляшко! От якби... «а в России пробок нет!» Пробки зникли б як явище, а всі ставилися б одне до одного ввічливо й із повагою. Прийде нова влада, алле-гоп — і зробить усіх чемними й культурними.   

Так, патерналістські настрої серед нас, навіть доведені до повного абсурду — незнищенні. Громадянська активність, громадянська суб'єктність багатьох і багатьох членів нашого громадянського суспільства (от не знаю, чи взяти цей вислів у лапки?) зводиться до одного-єдиного: скинемо стару владу, оберемо нову — й хай вона водить нас за ручку, мов дітей нерозумних.

І, на превеликий жаль, політики, що звуть себе демократичними, представниками нової генерації й нової формації, нерідко заохочують такі настрої. 

Цитата зі статті Оксани Сироїд: «31 серпня 2015 року спроба пропхати у парламенті зміни до Конституції закінчилася трагічно і забрала життя трьох правоохоронців. Цього разу президент не прийшов, щоб дивитися на ганьбу, яку він ініціював...» . А я досі гадав, що життя трьох правоохоронців забрали покидьки, які прицільно кинули в них гранату. А виявляється, вбили їх не ці покидьки, а Порошенко. От цікаво: чи зрозуміла Сироїд, що саме вона сказала? А сказала вона практично прямим текстом: мовляв, кидайте, хлопці, гранати й надалі, де завгодно, в кого завгодно й із якого завгодно приводу — цим ви робите святу справу боротьби з президентом-зрадником.

То що ж: чи Порошенко — хоч би яким він був і хоч би як до нього ставитися — мусить, перш ніж подати будь-який законопроект, питати на це дозволу в хлопців із гранатою?

Ні, річ не в Порошенку й не у владі. Річ у тім, що чимало й дуже чимало наших співгромадян очікують від влади неможливого. Нереального. За будь-яких обставин нереального. Й за таких умов будь-яка влада є приреченою. Навіть найкраща.

А «нові» , «вже не пострадянські» політики заохочують такі очікування. І використовують їх. Але ж прийдуть до влади вони — й такі самі очікування, точнісінько такі, тягарем ляжуть уже на них. І що вони з цим робитимуть?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
794
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду