Нормандський формат перетворюється на Трансатлантичний

29 Серпня 2017
905
29 Серпня 2017
15:04

Нормандський формат перетворюється на Трансатлантичний

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
905
Нормандський формат перетворюється на Трансатлантичний

Учора  спеціальний представник Держдепу США  по Україні Курт Волкер підтвердив в інтерв'ю FT, що у Білому домі відбуваються дискусії про надання Україні летальної зброї захисного характеру. Він сказав, що в кінцевому підсумку все залежить від президента.

Власне, аналогічні речі відбувалися і за часів Обами. Оточення Обами радило йому надати Україні летальну зброю. Певне, він  зважав на позицію Франції і Німеччни. які вважали, що надання летальної зброї нам роздратує Росію і спровокує її на подальшу ескалацію. Зброю нам не надали, але війна триває. 

Схожа  ситуація зараз у адміністрації Трампа. Зважаючи на його вперте небажання критикувати Путіна і постійну якусь ледь не дитячу захопливість ним, ситуація може повторитися. Надія на те, що атмосфера в США нині така, що істеблішмент там боїться глянути в сторону Москви без ризику бути звинуваченим у змові з нею. Тому Трамп може не витримати тиску і виділити Україні летальну зброю. 

Безвідносно до зброї. Позиція США значно радикалізувалася. Зокрема, вони не виносять за дужки питання Криму, як це було досі. Де юре Вашингтон не бере участь у Мінському процесі. але де факто він там присутній і Нормандський формат неформально перетворюється у Трансатлантичний. Іще б туди Британію підключити як гаранта нашої цілісності - такі зобов'язання вона взяла на себе у результаті Будапештського мемоорандуму. Так от якби Лондон підключити, то це взагалі вибухова суміш була б :) 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
905
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду