Роздвоєння президента США

7 Липня 2017
666
7 Липня 2017
11:22

Роздвоєння президента США

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
666
Роздвоєння президента США

У Варшаві, куди заїхав Дональд Трамп перед самітом великої двадцятки, ми можемо спостерігати, як роздвоюється президент США. Він не може позбутися сантименту до Владіміра Путіна, але невмолимі реалії і оточення змушують його займати дещо іншу позицію.

Трамп (уявляю, як це йому далося) покритикував Путіна. Він сказав, що Польща є зразковим партнером у спорудженні захисту проти дестабілізуючої поведінки Росії. Він також закликав Москву припинити свої дестабілізуючі акції в Україні і будь-де в світі. До того він критикував Росію лише один раз - у зв’язку з її деструктивними діями в Сирії.

Сівши у крісло президента він усіляко уникає критикувати Путіна, а під час виборів навіть вихваляв його. Тож можу собі уявити, як важко йому далися слова критики на адресу Владіміра.

Ясна річ, що це була домашня заготовка. А от що стосується імпровізації, то Трамп балакав у своєму звичному стилі. Під час прес-конференції з польським президентом Анджеєм Дудою, відповідаючи на питання журналістки про гакерське втручання Росії у американські вибори торік, він сказав, що це може Росія, а також люди з інших країн світу. Фактично він став адвокатом Кремля.

Трамп погодився на зустріч з Путіним у вузькому колі: він, держсекретар Тіллерсон, Путін і його сумна кобила – міністр закордонних справ РФ Сергей Лавров. Висловлюються підозри, що в такому форматі вони можуть домовитися чорт зна про що.

Але домовленості – то таке. Цього місяця до Польщі прибув із США корабель зі зрідженим газом. Це не одноразова акція. Постачання такого газу буде наростати. Це значить, що Європа злазить з російської газової голки. Ясна річ, що це працюють домовленості часів Обами, але Трамп мусить бути провідником цього процесу.

Під час зустрічі з лідерами країн так званих трьох морів – Адріатичного, Чорного і Балтійського – Трам також говорив про постачання зрідженого газу до Європи, наголосив на тому, що США нікого не примушуватимуть до цього, але і не дозволять іншим примушувати. А згадайте, хто в Європі до чогось примушує  у зв’язку з газом. Думаю, що ви не помилитеся – Росія на чолі з Путіним.

Він також сказав триморцям, що у США найпотужніша зброя, найпередовіша у світі і вони готові її постачати своїм союзникам у Європі. Газ у поєднанні із зброєю – це просто бомба, яка остудить будь-якого агресора і шантажиста.

Отож, можливо, під час своєї бесіди з Путіним Трамп і про щось таке непередбачуване і буде з ним домовлятися. Але інтереси США у регіоні явно суперечать інтересам Росії. Тож всі домовленості, які невигідні США, просто не будуть реалізовані. А якщо інформація про це потрапить до ЗМІ, то станеться черговий скандал.

Мій особистий прогноз. Про що б вони там не домовлялися, але Путіна рано чи пізно кидане Трампа. Думаю, що в такого альфасамця миттєво зникнуть всі сантименти до Кремля. І що то буде, що то буде – важко собі уявити. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
666
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду