Про Гужву і обшуки

23 Червня 2017
1405
23 Червня 2017
14:22

Про Гужву і обшуки

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1405
Про  Гужву і обшуки

Трохи історії. Свого часу його виганяли з газети «Сегодня», де він був головним редактором. Тоді іще не ішла війна. Кипіли хіба що політичні баталії. Ми  із Сергієм Гузем, який на той час був виконавчим секретарем медіа-профспілки,  запропонували вписатися. Гужва взяв і одним махом створив осередок медіа-профспілки, куди увійшла ледь не вся редакція. Потім ми вже вичитали, що раніше він висловлювався проти профспілки, мотивуючи це тим, що вона ніяк не допомагатиме роботі - це приблизно, бо точного формулювання я не пам'ятаю. 

Нас насторожили такі темпи і масовість, хоча з іншого боку звільнення головреда подія надзвичайна і це могло стимулювати створення організації так швидко. Створивши осередок, Гужва сам став заступником його голови. Ми пояснили, що головред не може бути в керівних органах профспілки. Гужва не казав прямо, але відмовлятися від профспілкової посади не хотів. 

Потім вони  з покійним Олесем Бузиною оголосили про створення руху на захист свободи слова. А після того   Гужва зненацька  переїхав до Москви і став працювати чи то заступником головного редактора, чи на якійсь іншій керівній посаді газети «Московские новости». Після його від'їзду профспілка у газеті «Сегодня» припинила існування. А рух за свободу слова затух  так і не розгорівшись. Отож, і осередок профспілки і рух цей створювався не для захисту свободи сова, а під Гужву. 

Для мене очевидно, що «Вести» і «Страна.ua» , які він створив повернувшись до Києва, є інструментами впливу Москви. Але в сьогоднішньому  випадку ідеться не про зміст видання, а про здирництво. На жаль,  здирництвом, у якому звинувачують Гужву, займаються й деякі інші редакції. А дехто навіть живе з цього.

Наявність таких прикрих  практик в інших виданнях не має позбавляти від відповідальності за відомим принципом «так ще ж  Ахметов не сидить». Але репутація «рупора Москви» неодмінно викликатиме підозри, що це політична розправа. Тож, у слідства мають бути вагомі аргументи на репресивні дії проти нього. Воно повинно представити не лише матеріальні докази, але і слідчі дії провести  у суворій відповідності до процедури.

 Інакше вийде  історія, подібна до випадку з   Русланом Коцабою, який теж озвучував тези московської пропаганди, але арешт його не мав під собою достатніх підстав. Незалежна медіа-профспілка України, яку я тоді очолював, висловилася на цю тему. Про це ж  говорили кілька авторитетних правозахисників.

Тож деякі наївні міжнародні організації оголосили Коцабу в'язнем сумління за формальними ознаками, мовляв, його переслідують за висловлену думку.  Тоді їх не турбувало, що сумління і московська пропаганда - це речі, які слабо між собою поєднуються.Лише сьгодні, відчувши це на собі, західні діячі починають над цим замислюватися. 

В кінцевому підсумку Коцаба, відсидівши певний час у сізо, вийшов на свободу. Очевидно, що звинувачення не було достатньо обґрунтованим. Твереза оцінка ситуації, яка не описувала  її як чорну і білу, викликала  шквал звинувачень з різних боків. Ура-патріоти закидали мені, що   я захищаю «московського запроданця»  Коцабу, а ватники в тому, що я його здав. 

Коли в головах  відбувається кипіння емоцій, то втрачається раціональне мислення. А це призводить до нераціональних дій, які в майбутньому обертатимуться проблемами. Як мені відомо, справа Коцаби чи то вже передана , чи то готується до передачі в Європейський суд з прав людини. Я не певен, що він її не виграє.

Тим часом, історія Коцаби мала б бути хорошим досвідом. Тому, повертаючись до Гужви, ще раз наголошу:  правоохоронці повинні надати вагомі докази, діяти у суворій відповідності до процедури. Інакше ми матимемо ще одного «в’язня сумління». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1405
Читайте також
03.10.2018 10:30
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 389
23.06.2017 17:23
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
3 957
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду