Мама і Юлія Тимошенко

27 Травня 2017
1714
27 Травня 2017
22:17

Мама і Юлія Тимошенко

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1714
Мама і Юлія Тимошенко

Моя мама, пенсіонерка в дуже великих літах, любить Юлію Тимошенко. Ця любов викликана тим, що Тимошенко, будучи на посаді віце-прем’єра за Ющенка-прем’єра, сприяла тому, щоб пенсія була диференційована. Я не знаю чи саме так було, але в мами таке уявлення. Себто хто отримував велику зарплату, той став отримувати більшу пенсію. Пенсія моєї мами виросла у два з половиною рази.

Моя мама любителька всіляких політичних передач. Коли я її провідую або розмовляю телефоном, вона мені неодмінно розказує, що сказав той і той, а що їм відповів інший політик. А коли в політичній програмі з’являється улюблениця мами, то це для неї подвійне свято. Подивившись таку програму, мама присвячує виступу Тимошенко цілий монолог.

І ось у першій половині цього місяця, десь ближче до середини, мама захоплено розповіла, як увечері  на 112 каналі Юлія Тимошенко викрила корупційну владу, розклала все по поличках, хто і як краде, а хто нічого не робить. Передача тривала десь півгодини, а то й більше.

- Хто з нею дискутував? – спитав я.

- А їй не треба опоненти, - відповіла мама, - вона і так все добре розповіла.

Наступного разу, за кілька днів, я у мами побачив Юлію Тимошенко особисто. 112-й канал транслював засідання погоджувальної ради у парламенті. Лідерка «Батьківщини» привернула увагу тим, що заявила про репресивний контроль влади над усіма каналами. Зокрема, за її словами, президент України взяв під повний контроль 112-й канал і Юлію Тимошенко там заборонено випускати в ефір у прайм-тайм.

Я дуже здивувався і запитав маму, чи вона впевнена, що Юлія Тимошенко виступала кілька днів тому  саме на 112 каналі. Вона не виключала, що помилилася. Але я потім поґуглив і знайшов той її ефір. Тимошенко відповідала на запитання журналістів у дуже комфортних умовах. І якось це не в’язалося з тим, що її не пускають в ефіри.

Я пригадав її участь у програмах зниклого нині з ефіру Савіка Шустера. У мене складалося враження, що як тільки лідерці «Батьківщини» хтось намагався серйозно опонувати, ведучий дуже спритно переводив увагу на щось інше або оголошував рекламну паузу. Серйозних опонентів у Тимошенко на ефірах я не пам’ятаю.

Я іноді натикаюся на балачки політиків по телевізору. Я не можу простежити всі їхні появи, але бачу, що в них неодмінно є опоненти. 25 травня на тому ж 112-му каналі лідер радикалів Олег Ляшко дискутував з міністром соціальної політики Андрієм Ревою.

У програмі «Право на владу» на «плюсах» ґенеральному прокурору Юрію Луценку протистояли, здається,  четверо журналістів, не рахуючи ведучих. Вони ставили досить жорсткі і незручні запитання.

Гіпотетично політик може брати участь у програмі на самоті. Але в такому випадку йому опонувати має журналіст рівня нині пенсіонера Ларі Кінґа. Лише за умови незручних запитань така передача не буде виглядати як піар.

У всіх інших випадках це виглядає як піар і порушення професійних стандартів, адже протилежної точки зору глядачі не чують.  Експерти, які моніторять ефіри, неодмінно на це мають звертати увагу і розцінювати такі ефіри як джинсу.

Отож, дуже хотілося б бачити всіх політиків, в тому числі і Тимошенко, у словесних баталіях з політичними супротивниками. Хоча, підозрюю, що моя мама, побачивши навпроти своєї улюблениці опонента буде дуже невдоволена. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду