Листування Клінтон не має до відставки директора ФБР жодного відношення

10 Травня 2017
734
10 Травня 2017
11:32

Листування Клінтон не має до відставки директора ФБР жодного відношення

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
734
Листування Клінтон не має до відставки директора ФБР жодного відношення

Пояснення сенсаційного рішення Дональда Трампа про усунення директора Федерального бюро розслідувань Джеймса Комі, яке сталося 9 травня, не витримує жодної критики. Заява прес-секретаря Трампа Шона Спайсера, яка міститься на сайті Білого дому з цього приводу дуже невиразна. Там  сказано лише, що Комі усунуто за рекомендаціями генерального прокурора Джефа Сешенса і його засутпника Рода Розенштейна. Суть рекомендацій не пояснюється. Але ЗМІ повідомляють, що призначені Трампом Сешенс і Розенштейн твердять, що Комі втратив довіру через справу з електронною поштою Гіларі Клінтон, яку він закрив. Таку версію озвучують посадовці від Білого дому.

Під час президентських виборів  було виявлено, що  службову  кореспонденцію тодішня Держсекретар Гіларі  Клінтон отримувала на приватну, а не службову пошту. Це є порушенням урядових правил, але це не тягне на кримінальну відповідальність. Тому ФБР заявило, що Клінтон дуже неакуратна, але звинувачувати її ні в чому не будуть.

Тим часом, усунутий з посади Джеймс Комі займався розслідуванням зв’язків Трампа з росіянами у період передвиборчої кампанії. Він не просидів у своєму кріслі і чотири роки, хоча був призначений колишнім президентом Бараком Обамою на 10-річний термін. Себто для його усунення треба дуже вагомі підстави. Нерозслідування історії з електронкою Клінтон є просто відмазкою, яка може ввести в оману хіба що когось дуже довірливого.

Якщо поставити на одну шальку терезів недбалість Клінтон, а на другу зв'язки команди Трампа з Москвою, то друга шалька опуститься вниз до самого дна. Це речі незрівнянні за своєю вагою. Але Комі таки мав би довести справу з електронною поштою до певного фіналу, принаймні домогтися адміністративного покарання. В цьому випадку він не дав би підстав звинувачувати себе в упередженості.

Зважаючи на те, що з’являються нові і нові подробиці стосунків команди Трампа із росіянами, можна припустити, що відставлений Комі вийшов на якісь дуже серйозні сліди. Можливо, саме тому Трамп вирішив, що оглушливий скандал з його відставкою є меншим злом, ніж продовження розслідування.

Однак, проблема Трампа в тому, що розслідування здійснюється і у Конґресі. Тим часом, публічно ніхто з політиків його партії поки що не підписався  на його підтримку. Навпаки – кілька сенаторів-республіканців висловилися скептично на цю тему.  Чи вдасться Трампу заглушити і парламентське розслідування – дуже складно сказати. Поки що у американському істеблішменті спостерігається консенсус щодо небезпеки Росії і тому навряд чи хтось підтримуватиме Трампа в цій історії.

Демократи знову порівнюють Трампа з Річардом Ніксоном, який, не чекаючи справи про свій імпічмент подав у відставку. В принципі історія із російським слідом дуже сильно впливає на позицію адміністрації Трампа. Попри всі проросійські в минулому  заяви самого президента і членів його команди, вона боїться навіть дихнути якимось позитивом в сторону Кремля. Хоча кулуарно роблять неоднозначні заяви, які дають підстави вважати, що за певних обставин вони могли б змінити свою політику. Нагадаю про питання, яке держсекретар США Рекс Тілерсон поставив на недавній зустрічі міністрів закордонних справ країн великої сімки. Він запитав. Чому американських платників податків має хвилювати ситуація в Україні.

Українцям треба дякувати команді Барака Обами, який під кінець свого правління, перевів стосунки з росіянами у зовсім іншу площину – від тихого дипломатичного протистояння до жорсткого клешу. А почалося все з гучної висилки 35 російських дипломатів. Москва тоді фактично промовчала, сподіваючись, що Трамп виправить ситуацію. Але на так сталося, як Кремлю гадалося.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду