Бездітний Ганс Хрістіан Андерсен

26 Квітня 2017
758
26 Квітня 2017
15:46

Бездітний Ганс Хрістіан Андерсен

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
758
Бездітний Ганс Хрістіан Андерсен

Сидимо з Йоганесом Андерсеном у ресторанчику на Подолі. Телефонує дружина: «Ти де?». Кажу: «Я тут з правнуком Ганса Хрістіана Андерсена п'ю хріновуху, а він пиво». Вона: «А-а-а. Ну, добре». Роз'єдналася. 

Ми п'ємо. Нас обслуговує офіціантка Ірина. Вона вчиться на менджера ресторанного бізнесу. Я домовляюся з нею, що, коли вона стане власницею ресторану, то для нас вона зробить знижку.

Знову телефонує дружина: «Слухай, Андерсен бездітний був». Я: «Як це бездітний? Я пару годин тому з його майже дворічною дочкою Алісою познайомився. Вона хотіла зі мною своїми макаронами поділитися». «Та не той Андерсен, а той, що казкар». «А-а-а. Ну, так це духовний правнук. Він коли репортажі з України пише для данських газет, то вони там як казки сприймаються». Йоганес, якого я називаю Йося, ствердо киває. «А-а-а, – каже дружина, ну не напивайся там». Роз'єднується.

Я випиваю ще хріновухи і заїдаю солоним помідором, а ще шматком свинячої рульки. Я, хоч не мусульманин й не іудей, зазвичай свинину не їм, але тут не міг встояти перед такою апетитною стравою.

Слово за слово, виявляється офіціантка Ірина родом з Кам'янського, який (чи яке?) донедавна було Дніпродзержинськом. Там колись генсек кпсс Брежнєв народився. А ще співачка Віра Галушка, яка тепер так само Брежнєвою стала.

Питаю: «А ви такого тамтешнього газетного магната Сергія Гузя  не знаєте?» «Не знаю», – каже Ірина. «Ну,  йому ще недавно машину спалили». «Це не я, – каже Ірина, – я вже п'ять років у Києві».

Про спалену машину на круглому столі вдень новообраний голова спілки журналістів Сергій Томіленко згадував. Йоганес теж там був, як жертва сваволі проти журналістів: йому у ніч на тридцяте листопада беркут бив по руках і намагався телефон забрати, яким він знімав побиття студентів. Побити Йосю вдалося, отримав струс мозку а телефон забрати – ні. Він швидко відео в інтернет виклав тоді.

На стінці написано «Whats your hobby?» Я кажу офіціантці Ірині, що треба виправити помилку і поставити апостроф перед останньою літерою у першому слові. Вона зовсім не засмучена. Але обіцяє сказати, щоб виправили.

Просимо рахунок. Йося уважно вивчає його. Каже: «Ми хрін замовляли, а гірчицю – ні». «Ой, - каже Ірина, - зараз виправлю». Вона біжить назад до каси. Я питаю Йосю: «Скільки гірчиця коштує?» «15 гривень», – відповідає він. Я кажу: «Це вони так собі на чай хотіли заробити».

В дорогу Йося дає мені невелику книжечку свого друга Б'ярне Кіма Педерсена, який чомусь закохався в Україну. Він прилетів до Києва під час Майдану. При цьому його валіза загубилася, коли він пересідав на київський літак. Йому всі майданні друзі казали: «Забудь. Це Україна. Валізу тобі не повернуть». Валізу йому повернули.

Він описав свої враження від Майдану. А ще – переписав казку про олов'яного стійкого солдатика. Головним героєм його казки стала Надія Савченко. А ще він писав твіти про Майдан і війну у вигляді хоку чи танку – коротше, якихось подібних до японських текстів.

Книжку видали данською, англійською і українською. І все під однією обкладинкою.

Останній твіт називається «Іса Мусаєв і...»

Є герої,
які жертвують собою

і борються за все, що ми цінуємо.

Я читаю це дорогою додому. І думаю над правдивістю таких  слів. Українці зараз відстоюють так звані європейські цінності більше, ніж самі європейці. До речі, а може вони вже не європейські цінності, а українські?. 

Ще думаю, чи Ірина скаже, щоб вони апостроф у слові «Whats» поставили. Думаю і не можу дати певну відповідь.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
758
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду