Нардепи, вивчіть абетку!

10 Квітня 2017
612
10 Квітня 2017
12:00

Нардепи, вивчіть абетку!

612
Нардепи, вивчіть абетку!

Ні, не політичну, не економічну й навіть не правову. Звичайну українську абетку — ту саму, якої школярі навчаються в першій чверті першого класу загальноосвітньої школи.

Минулий тиждень зі жвавими обговореннями запровадження абонплати на газ змусив нардепів і в парламентській залі засідань, і на телеекранах багато разів вимовляти одну й ту саму абревіатуру. З вуст депутатів вона лунала як “ен-ка-ер-йе”. Олег Ляшко, Сергій Соболєв та чимало інших достойників уже давно вимовляють цю абревіатуру саме так.

Варто сподіватися, депутати мають на увазі Національну комісію з регулювання електроенергетики. НКРЕ. На превеликий жаль, вони своєї абревіатури не розшифровують — бо, може, тоді б виявилося, що й слово “електроенергетика” вони вимовляють йотовано? “Йелектройенергетика”?  

Й от що дивно. За службовими обов'язками, тим самим нардепам досить часто доводиться вимовляти ще одну абревіатуру — ОБСЄ, “о-бе-ес-йе”. Їм і на думку не спадає: як це так, дві різні літери — Е та Є, а вимовляються однаково? Ні, не може такого бути! У світі, в якому живуть нардепи, може бути все, й жодної логіки в тому світі не існує.

Ці самі нардепи дуже полюбляють виголошувати палкі спічі на підтримку української мови. Їм і на думку не спадає, що своїм власним прикладом вони дискредитують її, ту саму українську мову. Бо спонукають аудиторію до висновку: “Ге, дурна якась мова, дві різні літери, а читаються однаково!”

Бо, як відомо, саме політики є в нас законодавцями в мовній сфері. Пригадаймо нещодавні часи, коли президентом був Янукович: він та його оточення не знали, що в українській мові існують безособові речення. Такі, як “аварію на шахті попереджено”. А тому й казали: “Аварія на шахті попереджена” - й слідом за ними так само почали казати більшість ЗМІ. Безособові звороти геть зникли були з мовного медіапростору. 

Тож от пропозиція. Протягом непленарних тижнів — хай депутати повчать буквар. Можливо, з репетиторами. Протягом бодай півроку (нагадаю: першокласникам вистачає двох місяців). І складуть іспит.

І, може, тоді вони вивчать, що літера Е в українській мові — нейотована. Й називається так, як читається у словах Естонія, Ефіопія, Екватор. А вже потім ті депутати хай виступають зі своїми палкими промовами про українську мову та на її підтримку. Бо інакше святотатство виходить.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
612
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду