Знову конфлікт інтересів: 530 тисяч від Ердогана раднику Трампа

13 Березня 2017
597
13 Березня 2017
14:01

Знову конфлікт інтересів: 530 тисяч від Ердогана раднику Трампа

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
597
Знову конфлікт інтересів: 530 тисяч від Ердогана раднику Трампа

Дарма наші ЗМІ не висвітлили продовження історії з відставним радником з національної безпеки Білого дому Макйклом Фліном, який пішов з посади через брехню про свої стосунки з росіянами.  Наприкінці минулого тижня він зареєстрував свою фірму  у міністерстві юстиції як іноземного агента. Річ утому, що з серпня про листопад минулого року вона лобіювала інтереси Туреччини, точніше нинішньої її владної верхівки, насамперед президента Ердогана.

Як ви пам’ятаєте, у середині липня там сталася спроба державного перевороту. Організатором Ердоган називав релігійного проповідника  Фетхулаха Гюлена, який живе у США. У той час Майкл Флін і сам закликав видати Гюлена Анкарі та ще й медійну кампанію провів. За свою активність протягом кількох місяців турки відвалили фірмі Фліна 530 тисяч доларів.

Крім припущень, скільки Флін міг отримати від Путіна за лобіювання зняття санкцій,  ця історія порушує питання етики і конфлікту інтересів, які близькі і нам. Якщо радник (хай навіть на той час майбутній) з національної безпеки керується в своїй діяльності матеріальною вигодою, то нема гарантій, що він за ту саму вигоду не здасть свою власну країну кому-небудь?

Трамп був правий, коли казав, що пора покласти край лобістській діяльності державних чиновників. Правда, при цьому він явно заплющував очі на витівки Фліна і намагався його захищати навіть після відставки, яка відбулася під тиском опозиції і громадської думки.

А тепер давайте згадаємо, скільки у нас у владних структурах було і, мабуть, залишається агентів впливу  Кремля. Чи не варто поставити питання про те, щоб ті, хто лобіює інтереси інших держав, так само, як і в США реєструвалися як іноземні агенти? (Тільки не в розумінні Путіна, котрий до іноземних агентів відносить всіх, хто працює на західні гранти, навіть правозахисні організації). Чи не варто їх зобов’язати реєструватися, а нереєстрацію прирівняти до кримінального злочину, як це є в США? 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
597
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду