Розслідування нападів на журналістів. Зрада vs реальність

6 Березня 2017
1563
6 Березня 2017
16:38

Розслідування нападів на журналістів. Зрада vs реальність

Оксана Романюк
Виконавча директорка Інституту масової інформації
1563
Розслідування нападів на журналістів. Зрада vs реальність

Зрада-зрадонька, яку розганяли минулого тижня в деяких медіа щодо стану розслідувань нападів на журналістів, дещо не відповідає дійсності.

За даними ГПУ, протягом 2016 року було розслідувано і передано до суду 31 провадження за фактом порушень прав журналістів, що майже втричі більше, ніж у 2015 році (11 справ), і в рази більше, ніж до того. Цифра цілком очевидно свідчить, що в нас таки є досить непоганий прогрес, отже потрібно далі активно рухатися в цьому напрямку. Я особисто дуже добре памятаю часи, коли у нас до суду доходило може 3 журналістських справи протягом року, і надії на подолання безкарності не було взагалі. При чому, по цих 31 провадженнях, у нас зараз є на руках дані про кожен окремий кейс з прізвищами і цифрами, бо ми не тільки робимо моніторинг, але й працюємо в робочих групах з ГПУ, МВС і АП, щодо розслідувань порушень прав журналістів. 

І це я ще не кажу про дивну "інтерпретацію" цифр, яку подали в УН та НСЖУ - що мовляв, нападів на журналістів не менше, ніж було під час майдану (?), бо справ реєструється не менше. Шановні, під час Майдану справи латентно реєструвалися, бо не було політичної волі. Зараз, відповідно до КПК, якщо йдеться про злочин щодо журналіста, слідчий відкриває провадження за журналістською статтею. Потім, якщо факт привязки до журн діяльності не підтверджується (а це у нас приблизно половина випадків), провадження по журн статті закривається. На нашу думку, справ за журн статтями має відкриватися більше, і зараз їх - навпаки - відкривається недостатньо! Заклики і стєнанія що справ забагато - це шкідництво, як на мене, і повне нерозуміння ситуації. 

Ми також надіслали від себе запит в ГПУ з проханням надати розяснення цифрам і інтерпретаціям, озвученим в "Українських Новинах". Дуже цікаво, що це було, і що це за дані такі. Не виключаю, що дані подали у форматі "провадження відкриті у 2016 році, і передані до суду", що не включає в себе провадження, відкриті у попередні роки, і передані до суду у 2016.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1563
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду