Декомунізувати Кириленка

27 Січня 2017
705
27 Січня 2017
16:29

Декомунізувати Кириленка

705
Вечірні новини Українського радіо розповіли про слова віце-прем'єр-міністра В'ячеслава Кириленка — про те, що, мовляв, конкурс Євробачення стане передусім політичною, а не лише розважальною подією, бо Україна всім покаже, що вона провела конкурс на вищому, ніж інші країни, рівні.
Декомунізувати Кириленка

“Урядовий портал” дав слова Кириленка так: “Питання  Євробачення – це не музичне питання. Це  питання політичного характеру. Європейці не повинні забувати про Україну.  Вони повинні розуміти, що не дивлячись на війну на сході, наша країна розвивається, потребує їхньої уваги і допомоги.  Ми проведемо пісенний конкурс у визначені терміни на високому ідейному і художньому рівні”.

Почувши про те, що, виявляється, “питання Євробачення — це не музичне питання”, керівництво Європейської мовленнєвої спілки, радше за все, мерщій кинулося до аптек купувати валідол чи щось подібне. Бо воно завжди вважало, що Євробачення — це музичний і саме музичний конкурс. Воно завжди підкреслювало це. Як музичний конкурс, як музичну подію, конкурси Євробачення й було засновано 61 рік тому. Звісно, політичний підтекст буває в усьому — але саме як підтекст. “Конкурси політичної пісні в Сочі”, здавалося, давно залишилися в радянському минулому.

Давня-прадавня совкова традиція — будь-яку подію вважати політичною. Проведення Олімпіади в Москві. Перемога на тій Олімпіаді. Будь-які спортивні змагання, будь-який музичний конкурс, будь-яку художню виставку, будь-який успіх науковців — усе це радянська пропаганда подавала як суто політичні події, як “наочні демонстрації торжества радянського суспільно-політичного ладу”. То й пан Кириленко — туди ж?

“На високому ідейному і художньому рівні”... От цікаво: що є таке “ідейний рівень конкурсу Євробачення”? Паради військовиків на євробаченнєвій сцені, як це було в Москві 2009 року? Ну, то на те воно й Москва, нам її мавпувати навіщо? А чи “ідейний рівень” - це гопак, гопак і ще раз гопак? Немає відповіді, пан Кириленко не дав собі клопоту розтлумачити свої ж загадки.    

Узагалі ж, фразу “ідейно-художній рівень” я востаннє бачив, коли не помиляюся, в газеті “Правда” тих давніх часів, коли вона була головною, й сумніватися в написаному в ній вважалося за антирадянську агітацію та пропаганду. От за тих часів і полюбляли вести мову про ”ідейно-художній рівень” - і виявлялося, що в гурту “Машина врємєні” він був ганебно низький. І у Валерія Ободзинського він був низький — бо “радянські люди так не співають”. А в гурту “АББА” - як, утім, у будь-якого західного гурту — взагалі нижчий від неможливого, бо гурт “АББА”, бачте, не співав “пісень протесту” й узагалі ганебно замовчував тяжке становище шведських робітників та селян під гнітом американського імперіалізму. А от у Йосифа Кобзона з “ідейно-художнім рівнем” було все гаразд. То як: може, запросимо на Євробачення Кобзона — для підняття того самого рівня?

Головне ж, це саме в СРСР дуже полюбляли переконувати: от, мовляв, побудуємо комунізм — тоді й буде все чудово до нестями. Майбутніми успіхами — які вже точно будуть, куди ж вони подінуться: точно-точно будуть ті успіхи, й не сумнівайтеся — радянська влада виправдовувала й вихваляла свою сьогоднішню діяльність. Чи не те саме ми спостерігаємо у словах Кириленка?

Здавалося б: от пройде конкурс на найвищому рівні — хоч ідейному, хоч іще бозна-якому — хай тоді пан Кириленко вип'є шампанського, навіть на сцені, навіть з горлянки. Хай привселюдно вдягне лавровий віночок. А поки що — стриманіше, пане Кириленку, стриманіше. Виставляйте оцінки подіям за їхнім фактом, а не за планами на наступну п'ятирічку — як і годиться, грандіозними планами.

Оцей виступ Кириленка — й якби лише він єдиний — заронив у свідомості капосні припущення: В'ячеслав Кириленко направо й наліво сипле пустопорожніми фразами, вивченими ще за часів його комсомольської юності. Мов на комсомольських зборах. І жодним чином не відчуває, що часи змінилися, й як для сьогодні ця риторика давно вже не годиться.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
705
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду