Ще трохи про Олімпіаду, «гоп!» та конспірологію

29 Серпня 2016
1215
29 Серпня 2016
12:51

Ще трохи про Олімпіаду, «гоп!» та конспірологію

1215
Ще трохи про Олімпіаду, «гоп!» та конспірологію

Спершу — про конспірологію. (А, взагалі-то, в усьому, що стосується Росії, присмак конспірології неодмінно буде.) Наші ЗМІ повідомляли про занадто товариські стосунки багатьох наших спортсменів із російськими, занадто тісне спілкування з російською збірною. Саме по собі це було б абсолютно нормальним — можливо, навіть зараз, бо це не російські спортсмени воюють проти України, а коли тим спортсменам удалося би прищепити дружнє ставлення до України, бодай трохи розвіяти путінські пропагандистські чари — було б і зовсім добре. Усе це було б так, якби не той самий допінговий скандал. Адже якщо за допомогою маніпуляцій із лікарськими препаратами можна підвищити чийсь спортивний результат, то з таким самим успіхом його можна й знизити — причому жодний аналіз не покаже наявності яких-небудь транквілізаторів, бо їх у тому аналізі просто не шукатимуть! То чи немає причинно-наслідкового зв'язку між результатами виступів українських спортсменів та їхньою дружбою з російською збірною?

Тепер — про очікування та результати. Коли напередодні, та й уже на початку Олімпіади наші ЗМІ наввипередки вибудовували переможні прогнози — хіба не розуміли вони, що тим самим породжують невиправдано високі очікування? Й, відповідно, запрограмовують подальше суспільне розчарування й суспільне невдоволення? Й хіба це стосується лише Олімпіади? У дуже багатьох сферах ЗМІ тільки й роблять, що сіють у суспільстві занадто високі, взяті на порожньому місці, неможливі для реалізації очікування, а потім у тому ж таки суспільстві й домінує переконання, що «пропало всьо». 

І ще про трансляцію — й відкриття, й закриття.

От уявіть собі: ви переглядаєте по телевізору футбольний матч. А коментатор без упину розповідає вам, що футбол виник в Англії, а футбольний матч — це завжди дві команди, а в кожній команді має бути одинадцять гравців, а по м'ячу можна бити лише ногами. Ще він завзято й натхненно розповідає, взуття якого розміру носить той або інший гравець, кому з футболістів дружина насмажила котлет, а в кого зламався автомобіль. Чи довго ви все це витримаєте?

Або ви переглядаєте балетну виставу. А за кадром коментатор детально розповідає біографії композитора, хореографа та танцівників, називає повний перелік творів композитора та балетів, у яких протягом творчого життя танцювали присутні на сцені артисти, розказує, коли той балет було написано й коли вперше поставлено, яка фірма монтувала сцену, а яка — освітлення, хто є автором сценічних костюмів та інше подібне про «мебель — древесных мастерских Фортинбраса при Умслопогасе им. Валтасара» - пам'ятаєте «12 стільців»? Те саме запитання: чи довго ви витримали б таке переглядання?

Але саме отак же й коментували обидві церемонії! Коментатори завалювали глядачів інформацією, яку не те що запам'ятати бодай на п'ять хвилин — узагалі на слух сприйняти було неможливо: поки доходило до середини, початок уже геть вилітав із пам'яті.

Й от тепер таке міркування. Цього разу «UA: Перший» не відрядив журналістів до Ріо-де-Жанейро, коментатори спостерігали за церемоніями відкриття та закриття так само, як і ми всі — по телевізору. То, може, наступного разу провести експеримент і взагалі не коментувати урочисті церемонії? Хай глядачі саамі на все дивляться й усе бачать, усе слухають та все чують? Своїми очима та вухами, а не чужими? А для пояснення того, що буде зовсім уже неочевидним, вистачило би вступного та заключного коментарів — відповідно, до та після церемоній, а не замість церемоній?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1215
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду