Засновник «Зорі» грубо порушує закон про роздержавлення преси

5 Липня 2016
3074
5 Липня 2016
15:42

Засновник «Зорі» грубо порушує закон про роздержавлення преси

Ксенія Зайцева
Головний редактор Дніпропетровської газети «Зоря»
3074
Засновник «Зорі» грубо порушує закон про роздержавлення преси

16 лютого 2016 року відбулися збори трудового колективу КП ДОР «Редакція газети «Зоря». На зборах було прийнято рішення щодо участі редакції у реформуванні друкованого засобу масової інформації та редакції в першому етапі, а також способу реформування шляхом виходу органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт   господарювання. Колектив уповноважив на ведення переговорів і укладання угод від імені трудового колективу головного редактора газети Зайцеву К.Г.

На момент прийняття рішення щодо участі у реформуванні, фактичним місцезнаходженням КП ДОР «Редакція газети «Зоря» було приміщення за адресою: вул. Комсомольська (Старокозацька), 52 м. Дніпропетровськ, яке було передано підприємству в господарське відання на підставі рішення Дніпропетровської обласної ради №475-20/VI від 30.08.2013 р. та №517-23/VI від 27.12.2013 р., що підтверджується договорами №2/14/У від 29.09.2014 р., та №2/15/У від 01.09.2015 р.

17.02.2016 року було надіслано лист-пропозицію засновнику - Дніпропетровській обласній раді (далі – Засновник) (вих. № 62 від 17.02.2016 р.) від трудового колективу  КП ДОР «Редакція газети «Зоря» стосовно способу реформування друкованого засобу, в т.ч. протокол № 1 (від 16.02.16 р.) зборів трудового колективу на виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та додаток поіменного голосування членів трудового колективу редакції.

На даний лист (вих. № 62 від 17.02.2016 р.) редакція отримала лист (№ 567/0/2-16 від 12.03.2016 року) від Дніпропетровської обласної ради з відповіддю, що проекти рішень обласної ради попередньо розглядаються постійними комісіями обласної ради і наше питання щодо реформування направлено на розгляд постійної комісії обласної ради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства та постійної комісії з питань зв’язків з об’єднаннями громадян і засобами масової інформації. Про результати розгляду обіцяли повідомити, але відповідь відсутня.

18.04.2016 року вих. № 164 засновнику був направлений лист-нагадування з проханням надати Дніпропетровською обласною радою лист з рішенням про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції. Відповідь відсутня.

18.05.2016 року по розпорядженню голови обласної ради  №88-Р від 18.05.2016 р. з метою ефективності управління комунальним підприємством Дніпропетровської обласної ради «Редакції газети «Зоря» був призначений новий склад наглядової ради.

08.06.2016 року постійною комісією з питань зв’язків з об’єднаннями громадян і засобами масової інформації Дніпропетровської обласної ради було розглянуто питання реформування газети «Зоря-город», «Зоря-область» з перетворенням редакції у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації у першому етапі реформування друкованих засобів масової інформації. Протокол комісії був оформлений в присутності головного редактора Зайцевій К. , але про результати розгляду повідомлено не було .

09.06.2016 року вих. № 272 засновнику була направлена заява від трудового колективу редакції з проханням перевести дане питання на наступний крок та винести на засідання Постійної комісії Дніпропетровської обласної ради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства для подальшого їх розгляду на пленарному засіданні Дніпропетровської обласної ради, яке повинно було відбутися 15 червня 2016 року. Відповідь на цю заяву відсутня.

Проте, засідання комісії з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства  по питанню реформування не відбулося.

Натомість на засіданні сесії Дніпропетровської обласної ради 15 червня 2016 року було вирішено питання з приводу приміщення в якому фактично перебуває КП ДОР «Редакція газети «Зоря». Згідно до рішення Дніпропетровської обласної ради: «ураховуючи висновки й рекомендації постійної комісії обласної ради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, обласна рада приймає рішення про передачу майна нежитлових приміщень загальною площею 47,1 кв. м, приміщення актового залу площею 207,4 кв. м, розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 52, закріплених на праві господарського відання за комунальним підприємством Дніпропетровської обласної ради «Редакція газети «Зоря» у господарське відання комунального підприємства «Агропроекттехбуд» Дніпропетровської обласної ради»».

Такі дії,  є грубим порушенням ч. 2 ст..9 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (далі – Закон) з боку Засновника. Оскільки приміщення, яке було передано підприємству від засновника у користування мало бути передано в оренду строком не менше ніж на 15 років з розміром орендної плати установленим, для бюджетних організацій.

На підтвердження щодо вирішення питання поставленого у пропозиції КП ДОР «Редакція газети «Зоря» про реформування ЗМІ шляхом виходу зі складу засновників (співзасновників) можна зазначити, що з моменту прийняття рішення трудовим колективом та повідомлення про нього засновника, Дніпропетровською обласною радою було проведено три засідання:

VII Скликання, ІI сесія Дніпропетровської обласної ради 19 лютого 2016 року

VII Скликання, ІII сесія Дніпропетровської обласної ради 25 березня 2016 року

VII Скликання, IV сесія Дніпропетровської обласної ради 15 червня 2016 року

В порядку денному питання про реформування КП ДОР «Редакція газети «Зоря» для подальшого розгляду не розглядалося.

Вищезазначене вказує на порушення чинного законодавства України з боку органів публічної влади, зокрема ч. 3 ст. 4 Закону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3074
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду