У Чорнобилі тридцять років тому

20 Червня 2016
1230
20 Червня 2016
14:43

У Чорнобилі тридцять років тому

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1230
У Чорнобилі тридцять років тому

Тридцять років тому я в ці дні працював у Чорнобилі. Висвітлював ліквідацію аварії на ЧАЕС. Тоді ЦК Компартії (де факто уряд) України видав постанову про те, що республіканські газети беруть шефство над місцевою газетою «Трибуна энергетика». Я працював у «Молоді України», яка зараз вже не виходить, або виходить мізерними тиражами. Ну і я подався шефствувати. Ніхто не насилував. Все добровільно.

Дивно, але якихось яскравих спогадів чи то не лишилося, чи то стерлися з пам'яті. За два тижні написав три матеріали. Чого так мало? Бо це сьогодні ти написав, а за півгодини воно вже в неті. А тоді треба було писати ручкою, потім на машинці передруковувати, в редакцію якось пересилати - навіть факсів не було. Здається, я  телефоном диктував. А там же ще треба було набрати на лінотипі, вичитати, виправити помилки, знову відправити на лінотип, щоб правили. 

Пам'ятаю, що ми жили тоді в гуртожитку. Я в одній кімнаті з кором «Робітничої газети» Олександром Фоміним. Там іще комсомольці з райкому комсомолу облаштувалися. 
 
Ми носили спеціальні білі костюми - такого кольору, щоб відбивати радіацію. Здається, безкоштовно забезпечували червоним сухим вином. Народ бухав чіста канкрєтна. 

Цікаво, що я до аварії кілька разів бував у Прип'яті - це містечко енергетиків, які обслуговували ЧАЕС. І навіть напередодні аварії заходила розмова про те, щоб туди з'їздити. Але, на щастя, на день аварії  не поїхав. 

Наступного року подався  туди зробити репортаж. Чомусь з ментом ішов якимось ліском. Він нахиляється і піднімає червону упаковку від ліків. Каже: «Трихапол». Я: «Що це?». Це ліки від «Трихомонозу». Я: «Звідки він тут?». Мент: «Тут повій повно». Я: «А чому вони їдуть не в Сочі чи Ялту? Тут же радіація». Мент: «А хто їм стільки там заплатить, як тут?». 

Ліквідаторам платили шалені гроші. Разів у десять більше, ніж в звичайному житті. Ну і відповідно ціни на тамтешньому ринку любовних послуг були вищі. Жриці кохання теж зазнавали впливів радіації і ризикували своїм здоров'ям, тому цілком заслужено вимагали надбавки. Цікаво, чи хтось із них отримав звання ліквідатора (ліквідаторки) аварії на ЧАЕС?:)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1230
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду