Путч в Києві в медіа-профспілці, або як «Супер-патріоти» використовуються росіянами

16 Червня 2016
2557
16 Червня 2016
14:27

Путч в Києві в медіа-профспілці, або як «Супер-патріоти» використовуються росіянами

Тарас Кузьо
член НМПУ, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», співробітник Центру трансатлантичних відносин Університету Джона Хопкінса
2557
Путч в Києві в медіа-профспілці, або як «Супер-патріоти» використовуються росіянами

Україна є країною, яка є складною  навіть для експерта  на зразок мене, який  пише   про неї  протягом 3-х десятиліть. Ось один хороший приклад. Я знаю Юрія Луканова протягом 26 років.  У той час, коли не було жодної  української дипломатичної присутності за кордоном (за винятком ООН) і не було  інтернету або мобільних телефонів,  ми обидва працювали у Лондоні, щоб засудити путч в Москві і підтриммати  проголошення Україною незалежності.  Я згадую про це з гордістю. Ми працювали тоді в Українському пресовому агентстві   (УПА), де  я був директором.

З того часу   Луканов присвятив свій час і енергію, щоб підтримувати зростання і професіоналізацію незалежних засобів масової інформації в демократичній і європейської України. Протягом   чверть століття незалежності України й   інтеграції до Європи і двох демократичних революцій країна стає все більш європейським завдяки своїм громадянам,  але не діями президентів Ющенко і Порошенко.

Тож  я ніколи не думав, стикнутися  з такою   дурістю,  що її здійснили  «супер-патріоти», які з порушенням Статуту усунули  Луканов з посади Голови Незалежної медіапрофспілки України.

У 1980-ті роки, коли я керував УПА в Лондоні,  за фінансової підтримки з боку УГВР  і дослідницької корпорації «Пролог» в Україні я послав багато технічних,  фінансових та інших форм підтримки для опозиційних груп. Тож не дивно, що  я був критикований  в радянських засобах масової інформації як «буржуазний націоналіст»,    «найманець ЦРУ» і «західного імперіалізму». В українській  діаспорі, з іншого боку, «супер-патріоти», які групувалися  навколо ОУН(б) під керівництвом Українського  фронту визволення,   критикували  мене як «агента КДБ».

Чи був я подвійний агент? Ні! Чи був я агентом будь-якого уряду? Ні! Я був двічі в моєму житті був занесений до  чорних списків заборони  на в'їзд  - один раз в КДБ (не міг поїхати до  СРСР аж до путчу у серпні серпні 1991 року) і  другий раз у Партії регіонів під час євромайдану.

Отже, я в шоці від  повторення тієї ж самої гри сьогодні. Луканов звинувачується Москвою  як порушник спокою  і «український націоналіст» - це своєрідне звання,   я впевнений  він (як я в 1980-і роки) носить, як знак честі. Але, «супер-патріоти» - так само, як і про мене  у  1980-і роки - стверджують, що Луканов працює для росіян. Я можу запевнити читачів цього блогу, що все це смішно і є ознакою  совка,  провінціалізму і жадібності  до влади - або щось набагато гірше.

 Щоб зрозуміти це, читачі повинні розібратися у  деталях нелегального  проросійської путчу в Незалежній медіапрофспілці.

Недавно нове керівництво Незалежної медіа-профспілки України випустила заяву, в якій звинуватила голову організації Юрія Луканова  в тому, що він лобіює інтереси Союзу журналістів Росії.  Дивна річ, але перед тим Союз журналістів Росії звинуватив Луканова у цілком протилежному: «Действия украинской стороны, в лице Луканова, являются целенаправленной попыткой разрушить диалог журналистов России и Украины и посеять ненависть и вражду в нашем профессиональном сообществе».

Звинувачення з боку своєї рідної організації її голова дістав  через тиждень після того, як повноваження Луканова як голови організації були призупинені. І через два тижні після того, як уповноважена зі свободи ЗМІ  ОБСЄ Дуня Міятович оголосила про початок роботи над створенням міжнародної моніторингової місії з прав журналістів у Криму. Цю ідею лобіював і підтримував Луканов.

Російський уряд навряд чи  буде радий, коли буде привернуто увагу до того, як він знищує свободу слова в Криму. Союз журналістів Росії теж навряд чи в захопленні. Його    голова Всеволод Богданов, коментуючи репресії  з боку ФСБ проти журналістів у Криму,  де факто схвалив дії окупаційної влади, натякаючи на те, що журналісти в Криму здійснили злочин: «всегда надо отличать цензуру от борьбы с преступлениями, в том числе с преступлениями, которые связаны с призывами к нарушению территориальной целостности России».

За критикою  Юрія Луканова у  медіа-профспілці залишився не усвідомленим один факт. Він ефективно  використав діалог з   росіянами. Домігся те, над чим мали б працювати дипломати!!!! Але я знаю, якими неефективними є стара гвардія дипломатів, призначених Януковичем і збережених Порошенком.

Два роки тому дві українські організації медіа-профспілка і спілка журналістів почали діалог з Союзом  журналістів Росії в офісі Дуні Міятович. Я, як член НМПУ(один з двох із української діаспори, другим є мій племінник Стефан Язечник)регулярно отримував прес-релізи про це. Результатами цих розмов були публічні заяви з осудом пропаганди або вимогами звільнити полонених.

А потім на російському телеканалі «Звезда» з’явився сюжет про Луканова з жорсткою критикою за те, що він під час діалогу з росіянами  називає речі своїми іменами: Росія напала на Україну, в «братній країні» працює пропагандистська машина.

Ще раніше на генеральній конференції Європейської федерації журналістів він переконав зал у тому, що в Криму посилюються  репресії проти журналістів. Як хтось міг сумніватися, що окупація Криму перетворила       його в точну копію фашистської Росії Путіна, де українська і кримськотатарська культура зазнають етнічних чисток, де над українськими і кримськотатарськими патріотами влаштовують показові процеси на зразок сталінських. Конференція ухвалила запропоновану НМПУ і НСЖУ заяву з грунтовним описанням проблеми.

Там же у Сараєво Луканов від імені двох українських організацій публічно закликав Дуню Міятович створити міжнародну місію до Криму, аби вивчати порушення прав журналістів.

Незабаром  у Відні Дуня Міятович і група  міжнародних медійних організацій оголосила про початок роботи над створенням місії. Це було на зустрічі керівників НМПУ і НСЖУ з представниками СЖР. Росіяни  мусили погодитися. У них не залишилося аргументів.

За всього неоднозначного ставлення до ОБСЄ,   сам факт створення такої місії привертає увагу світу  до Криму і проблем кримських журналістів. Навіть результати можуть бути неоднозначні, бо російська влада намагатиметься перешкоджати. Але все одно це краще, ніж якби Крим перетворився на чорну інформаційну діру. Зрештою, правий Луканов: місія – це лише інструмент, яким треба належним чином скористатися.

І саме після оголошення про місію Луканова усувають від керівництва профспілкою. Я не знаю: є тут чиїсь впливи, чи просто свої корисні е-е-е… розумники постаралися. Але думаю, що недоброзичливці України аплодують собі радісно таким діям.

На з’їзд Міжнародної федерації журналістів від НМПУ відправився  член комітету організації , «супер патріот» маловідомийІгор Чайка, який найбільш затято критикував Луканова на ФБ. Він звинувачував його у тому, що той продався росіянам. Зрештою, у дусі заяви, яка вийшла днями від НМПУ, де Луканова звинувачують у лобіюванні інтересів Союзу журналістів Росії.

І раптом з Франції приходить новина: Чайка за розвиток діалогу з Союзом журналістів Росії. Він схвалив спільну з росіянами заяву. У цьому документі, на відміну від вищезгаданої  заяви конференції  ЄФЖ, не міститься жодного слова про Крим!!!! Лише про якісь абстрактні «зони конфліктів».

Після такого можна лише  відзначити: логіка нового керівництва НМПУ вражає своєю непослідовністю.На підставі наведених вище фактів, то очевидно, що це не Луканов, а й інші члени, чиї «супер патріотизм» робить їх непрямими співучасниками інтересів Москви.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2557
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду