Невже кримчани проти місії ОБСЄ в Криму?

7 Червня 2016
1626
7 Червня 2016
10:58

Невже кримчани проти місії ОБСЄ в Криму?

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1626
Відкритий лист до кримських журналістів
Невже кримчани проти місії ОБСЄ в Криму?

Шановні кримські колеги!

Ви, певне, знаєте, що Рада НМПУ ухвалила призупинити мої повноваження. Підставою стало звинувачення у корупції, яке просто смішне. Я не буду це навіть коментувати.

«Корупція» стала лише формальним приводом для нагнітання конфлікту. За ним стоять дискусії про політику профспілки. Останнім часом там з’явилася радикальна більшість, яка ухвалює зовнішньо ефектні рішення, але не тільки не ефективні, а ще й такі які на моє глибоке переконання  псують репутацію організації.  

Мій лист викликаний  позицією члена комітету НМПУ кримчанки  Анни Андрієвської і членів Ради НМПУ кримських журналісток Олени Халімон і Лариси Волошиної, які зараз мешкають у Києві.

Я в рамках організації  активно проводив  політику на підтримку кримських журналістів і це було ще до анексії Криму. Під час анексії, коли по Сімферополю ходили «зелені чоловічки»,  я провів у Криму прес-конференцію з вимогами до тієї «влади» бути адекватною. Разом з Сергієм Мокрушиним і ще одним колегою (даруйте, забув його прізвище) з розслідувального центру Валентини Самар ми визволили з полону «армії Криму» французького телеоператора Девіда Жофрійо. Недавно ми в партнерстві з Національною спілкою журналістів домоглися початку роботи над створенням міжнародної моніторингової місії під егідою ОБСЄ у Криму. Я це згадую не для того, щоб похвалитися, а щоб нагадати -  Крим мені ніколи не був байдужим і не на словах, а на ділі.

Останнім часом член комітету Анна Андрієвська стала моїм опонентом політики по Криму. Коли на з’їзді Європейської федерації журналістів з подачі НМПУ і НСЖУ було ухвалено заяву на підтримку репресованих кримських журналістів, Анна Андрієвська писала мені, що заява  не матиме жодного практичного значення.

Коли ми на з’їзді ЄФЖ закликали Дуню Міятович створити моніторингову місію з прав журналістів у Криму, то Анна Андрієвська написала, що такі розмови ходять вже два роки і вони закінчаться нічим.

Коли після наших переговорів у офісі Дуні Міятович, було оголошено про початок роботи над створенням місії, Анна Андрієвська написала, що місія  провалиться, бо, мовляв,  вже провалилася місія Штудмана. Крім того, на її думку, зразу після від’їзду місії журналіста  Миколу Семену, якому висунуто звинувачення,  посадять за грати.

Після інформації про створення місії  ОБСЄ Анна Андрієвська схвально відгукується про статтю з явно маніпулятивним заголовком.

На мій погляд, це не просто легковажний, але шкідливий підхід. Оскільки, попри всю неоднозначність місії за участі там росіян, він дасть доступ українцям до Криму на легальній підставі. Сам факт такої місії приверне увагу світу до проблеми репресій в Криму.

Таким чином, мене цікавить, чи Анна Андрієвська консультувалася на цю тему з кримськими колегами чи узгоджувала вона таку свою позицію з вами.  Якщо так, то в чому вона полягає?

У липні відповідальна за свободу ЗМІ ОБСЄ Дуня Міятович буде в Києві зустрічатися з журналістами і якщо Анна Андрієвська від імені НМПУ, а точніше від нині домінуючого там юридично-бюрократичного  лобі буде висловлювати саме таку позицію, то місія може опинитися під загрозою.

Ідеї Анни Андрієвської підтримує Олександр Тарасов, один з представників бюрократичного юридичного лобі у профспілці, яке зманіпулювало звинувачення мене у корупції і було головним лобістом призупинення моїх повноважень. Власне, це лобі, вдаючись до ультрапатріотичної риторики,  зараз намагається поставити під контроль журналістську профспілку. Анна Андрієвська активно підтримує його.

Лариса Волошина на Раді НМПУ палко говорила про необхідність роботи в Криму. Я наводив їй конкретні приклади моєї роботи.  Але проголосувала за призупинення моїх повноважень. Так само вчинила близька подруга Анни Андрієвської Олена Халімон. Прошу повідомити узгоджували вони свою позицію з вами, чи це винятково їхня точка зору?

Тим більше, що є підстави вважати, що рішення Ради ухвалювалося з порушенням Статуту НМПУ:

http://detector.media/community/article/115778/juriia_lukanova_vidstoronili_znbspporushenniam_statutu_nmpunbspmdash_chlen_reviziijnoyi_komisiyi_vladislav_savenok/

http://detector.media/community/article/115755/nataliia_ligachova_zvinuvachue_radu_nmpu_u_porushenni_ustavu_ta_vimagae_skasuvannia_vidstoronennia_golovi_juriia_lukanova/

Шановні колеги, попри моє  авантюристичне усунення з посади, я все одно готовий працювати над створенням кримської  місії. Запрошую вас приєднатися. Готую зустріч найближчим часом, щоб обговорити це питання. Сподіваюся на вашу підтримку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1626
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду