Мовні квоти: як дві жінки сперечались за те, чия дитина, та розпиляли її навпіл

2 Червня 2016
1344
2 Червня 2016
17:47

Мовні квоти: як дві жінки сперечались за те, чия дитина, та розпиляли її навпіл

Ольга Червакова
Народний депутат
1344
Мовні квоти: як дві жінки сперечались за те, чия дитина, та розпиляли її навпіл

3822, мовні квоти. Завалились обидва законопроекти: і основний, і альтернативний. Це той випадок, коли дві жінки так сперечались за те, чия дитина, що розпиляли її навпіл. Тільки суперечка йшла за те, хто більший патріот.

Я не розумію, що заважало Самопомочі дати голоси за альтернативний законопроект, коли не пройшов основний. Адже він містить ті самі норми, тільки поширює квоти не лише на радіо, а й на телебачення. Після засідання одна депутатка висловлювала аргумент, що Самопоміч обурила норма про подвійне квотування нових пісень. Це коли нова пісня зараховується радіостанціям як дві. Логіка цієї норми полягала в тому, аби стимулювати написання нових пісень, що дало би поштовх ринку. Але були побоювання, що цю норму недобросовісні радійники використовуватимуть для зменшення квоти вдвічі. Тож, цю норму комітет зняв, і на голосування законопроект 3822 ставився БЕЗ НЕЇ!!

"Не розібрались", - сказала мені депутат після провалу законопроекту.

Частку пісень українською мовою в 3822-1 чомусь трактували як "від 0 до 35%". Але це також неправда. В законопроекті дійсно йшлося про інакші умови для нішевих форматів, але не про нуль! Що робити радіостанціям, які транслюють лише класичну музику? Або лише італійську? В Україні просто нема пісень українських виконавців італійською мовою, а укрпїнської класики небагато. До речі, норму про нішеві станції комітет також зняв, і на голосування законопроект 3822-1 ставився також БЕЗ НЕЇ!

Отже, билися проти того, чого нема.

Натомість, в 3822-1 є такі самі вимоги щодо мовних квот не лише до радіостанцій, а й для телеканалів.Хтось з тих, хто відмовився сьогодні голосувати, розкаже мені, коли востаннє він чув українську мову чи українську пісню на музичному телебаченні? Нашим законопроектом пропонувалося запровадити квоти для аудіовізуального продукту на всіх телеканалах. При чому, не лише в музичних форматах, а у всіх. Чому це не було сприйнято - питання.

"Я не читав закон, але я патріот, тому я проти", - сказав мені один колега, коли я спитала його, чому він не голосуватиме за альтернативний. Сьогодні вперті патріоти, які "не читали, але засуджують", провалили законопроект про мовні квоти.

Джерело: фейсбук-сторінка Ольги Червакової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1344
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду