Стрибали з машини і повзали в траві

Стрибали з машини і повзали в траві

23 Травня 2016
1392
23 Травня 2016
11:52

Стрибали з машини і повзали в траві

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1392
Стрибали з машини і повзали в траві
Стрибали з машини і повзали в траві

Вчора у Маріуполі із Сергієм  Штурхецьким  у рамках Об'єднаного центру допомоги журналістам провели тренінг з безпеки роботи журналістів у гарячих точках.  

У Маріуполі в нас відважні журналістки. Голова місцевої органзації Тетяна Ігнатченко має такий досвід висвітлення війни, що я можу лише позаздрити.Олена Мокренчук (правда, вона не член НМПУ)  є військовим, формально не прес-офіцером, але вона багато працює з пресою, оскільки сама в минулому журналістка. Але Тетяна і Олена відсиділи відсиділи тренінг і брали активну участь у практичних заняттях. А там треба було бігати, повзати, вистрибувати з машини. З членів нашої органзації у тренінгу взяв участь ще й Євген Морозов.  

Чому вони пройшли тренінг? Бо одна річ, коли ти маєш практичний досвід. Інша річ, коли він співвідноситься з теоретичною базою. Тоді ти озброєний ще й знанням про світовий досвід. А за нього в буквальному розумінні заплачено кров'ю.  

Інша наша активістка у Маріуполі Анна Мурлыкина теж не з останніх сміливок. Вона видала книжку "Мариуполь: последний форпост". В ній описано хроніку маріупольського опору любителям денеерії. Маріупольці виходили на мітинги навіть тоді, коли в їхньому місті з'явилися бойовики і захопили владу. Вона теж взяла участь у тренінгу.  

Завершуючи роботу, ми щиро побажали учасникам, аби надані їм теоретичні знання ніколи не знадобилися на практиці. Додам, що нашому тренінгу передував тренінг нашого психолога Наталі Улько.  

Цей тренінг далеко не перший. Він став результатом наших стосунків з Міжнародною федерацією журналістів. Ми думали над тим, що треба зробити, як відгукнутися на війну. Усвідомили, що майже ніхто з нас не знає як там працювати. От і вирішили навчитися й інших навчити.  

Якщо інші організації запрошують тренерів із Заходу. То ми, завдяки МФЖ, підготували шість своїх тренерів і вони вже навчали журналістів по всій Україні. 

Ще результатом такої співпраці став посібник з безпеки. Я  описав у ньому   досвід Майдану і частини війни. Там надаються поради загального характеру. Журналісти, які висвітлювали війну, або побували в полоні дають свої безцінні рекомендації як виживати за таких умов. Він вам уже розсилався. Хто не отримав, напишіть мені і я вам вишлю.  

Насолоджуйтеся фоткою з доданого файлу. А я,  тим часом, поїхав туди, де можна реалізувати теоретичні знання про безпеку на практиці:)))) Сподіваюся, що повернуся живим і здровим і привезу свіжі матеріали з війни 

 Фото: Юрій Луканов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1392
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду