І тут я ворог, і там не друг

16 Травня 2016
1395
16 Травня 2016
16:45

І тут я ворог, і там не друг

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1395
І тут я ворог, і там не друг

Юрій Винничук поширив у ЗМІ інформацію, що за скаргою Незалежної медіа-профспілки його забанили на Фейсбуці. Повідомляю, що Юрій Винничук є одним з улюблених моїх письменників. Я стежу за ним з того часу, коли вперше прочитав його оповідання чорного гумору "Ги-ги-ги". Там справді блискучий гумор. Але в даній ситуації шанованому Юрію зрадило чи то почуття гумору, чи то почуття міри. Я йому написав у приват питання: чому він вирішив, що НМПУ скаржилася на нього? Він запитання прочитав, що відображається у віконці, але відповіді не дав. 
До шанованого Юрія Винничука приєднався ще один письменинк - Андрій Любка. Він вимагає пояснити, чому НМПУ переслідує письменників і встановлює цензуру.

Шановні письменники і всі інші зацікавлені, повідомляю вам, що у медіа-профспілки є значно вагоміші справи, ніж писати на когось скарги у ФБ. Вона цим не займалася і займатися не буде.

Не знаю, як у письменників, а у коректних журналістів прийнято викладати факти точно, і якщо цей факт стосується якоїсь особи чи організації, цікавитися їхньою думкою. Цього зроблено не було. 
Крім того, Юрій Винничук звинуватив медіа-профспілку у тому, що вона називає терористів з Донбасу повстанцями на сході. НМПУ давала роз'яснення з цього приводу, і шановний письменник не міг не бачити, що це є цитата з релізу Європейської федерації журналістів.

Подобається нам це чи не подобається, але повстнцями їх називають чимало світових ЗМІ. Тому це претензії до них, а не до нас.

В свою чергу, я написав листа до Європейської федерації журналістів з проханням вживати терміни, які б точніше зображували ситуацію на Донбасі. Генеральний секретар ЄФЖ Рікардо Гутьєраз відповів мені, що я маю рацію і вони це врахують у своїй подальшій діяльності.

Нарешті, останнє. Здається, в Україні з мене зробили ворога. А днями ще й Союз журналістів Росії оголосив мене людиною, яка сіє ворожнечу у нашому професійному співтоваристві. А перед тим телеканал "Звезда" накатав цілу інформацію про те, що я пишу гидотні вірші про москалів. 
І тут я ворог, і там не друг. Нема де бідному сиротині подітися.

Може, нам варто все ж таки припинити погшук ворогів? А то ми швидко перетворимося на сусідню державу. Там явно у 85% населення стріха поїхала.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1395
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Владислав
2873 дн. тому
Дивна позиція головного редактора "Збруча" Андрія Квятковського. Адже кожний новий контент - це +, як і + неупередженість, надаючи слово не якомусь московиту, а українському журналісту. До того ж він очолює Всеукраїнська організацію, яку згадав "Збруч". Мабуть, із-за Збруча Україна видається іншою...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду