Темні води інвестицій «17 каналу»

9 Березня 2016
1912
9 Березня 2016
15:02

Темні води інвестицій «17 каналу»

Юрий Николов
Журналист, редактор сайта "Наші гроші"
1912
Автомеханік і юристка продали своє ТВ офшорній компанії, на яку переписував свої активи молодший Янукович та його челядь
Темні води інвестицій «17 каналу»

Україна – настільки велика країна можливостей, що навіть чоловік, який заробляє собі на хліб розборкою автомобілів – може наскребти грошей на запуск телевізійного каналу.

До такої думки можна дійти, якщо поїдати всю локшину, яку тобі вішають на вуха.

От, наприклад, нещодавно креативний директор «17 каналу» Жан Новосельцев під час ефіру на «Громадському радіо» спробував нагодувати слухачів таким обідом.

«Після мого виступу на Майдані з вимогою припинити війну і вияснити, хто розстріляв Небесну сотню та спалив Будинок профспілок, на мене вийшов київський підприємець… Коли канал створювався, я був на 10% співзасновником, зараз моя доля – 0%, бо ми розширилися, а в мене немає таких коштів. Але є західна компанія, якій київський підприємець продав долю. Сьогодні це західні інвестиції. Хто туди заводить гроші – мені все одно. Бо найголовніше наше правило – робити те, що буде цікавим, корисним, і ніякої цензури», – розповів Жан Новосельцев.

Взагалі-то той загадковий інвестор був такий самий київський, як і біглий міністр внутрішніх справ Захарченко (пам’ятаєте про зв’язки ворога Майдану з Новосельцевим?). Тобто він – донецький.

Мова йде про такого собі Костянтина Вікторовича Шкрабана, з яким Новосельцев у 2014 році створив ТОВ «Медіа комерс девелпомент», яке і виступило засновником ТОВ «Інформаційне агентство «17 канал».

Весь бізнес Шкрабана – це розборка автомобілів у Донецьку поряд зі штрафним майданчиком ДАІ. При цьому бізнес оформлений навіть не на ТОВ, а на ПП Шкрабан. 

Шкрабан все життя порпався в автолахмітті, не маючи жодної іншої фірми. А коли почалось ДНР – взяв і вклав купу зароблених у Донецьку грошей у новинний телеканал в Києві. А для того, щоб столичні штучки не намахали міцного донецького бізнесмена, призначив директором ТОВ «Інформаційне агентство «17 Канал» юристку з Макіївки Катерину Валеріївну Трубнікову.

Коротше, все прозоро і зрозуміло – автомеханік і юристка почали впливати на інформаційний простір держави. Хобі у них таке.

Але на цьому історія не зупинилась. Далі прозорість почала зашкалювати ще більше.

Як сказав Новосельцев, Шкрабан продав свою долю «західній компанії». Згідно з ЄДРЮО, мова йде про партнерство з обмеженою відповідальністю «Тіберіа інвест ллп» (Лондон). Його кінцевим контролером є мешканець Белізу Пракаш Джіанчандані. Принаймні офіційно.

Репутація цього вуйка з карибсько-британської офшорщини у наших преріях є однозначно паршивою.

Джіанчандані є кінцевим контролером ще однієї української фірми – ТОВ «Хорос». А ця фірма фігурує у кримінальному провадженні №12015080050001327. Запорізькі слідчі та прокурори ласкаво називають цю історію «незаконним привласненням коштів ДП «НЕК «Укренерго». А ми назвемо це просто крадіжкою 6 млн грн. Про це докладніше у статті «Укренерго» між СБУ і ГПУ». Але з цим чтивом можна не спішити. За рік слідства міліція та прокурори поки що дійшли лише до виїмки установчих документів «Хороса» у держреєстратора. Тобто до Пракаша Джіанчандані доберуться ще не скоро.

Спокійно спить і сама фірма «Тіберіа інвест ллп». Її засновниками є два офшори: «Oloniya limited» і «Warias business ltd». Одна з них проявилась в Україні в досить специфічному контексті.

У 2014 році члени Сім’ї масово перереєстровували свої квартири-будинки і бізнеси на інші прокладки. Така ж доля спіткала і київський готель «Братіслава». Його відносили до пулу готелів молодшого Януковича, хоча експерти ринку твердили, що окрім самого принца, там брали свої частки і інші достойники попередньої влади.

Так виглядає, що експерти говорили правду, бо власність «Братіслави» перейшла до чотирьох іноземних компаній. Одна з них – лондонська «Tagor trade ltd». А її власником є вже відомий нам офшор «Oloniya limited», який тепер у якості західного інвестора є співвласником «17-го каналу».

Нам важко судити, кому саме із челяді Януковича насправді належить ця «британська» фірма.

Але як каже Новосельцев: « Хто туди заводить гроші – мені все одно. Бо найголовніше наше правило – робити те, що буде цікавим, корисним , і ніякої цензури».

Ну, що ж, судячи з контенту 17-го каналу, цензури там справді нема. Добре все-таки виходить, коли і власник, і менеджмент – однодумці.

Джерело: http://nashigroshi.org/2016/03/09/donetskyj-avtomehanik-perepysav-17-kanal-na-ofshornoho-zlodiya/

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1912
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду